Βυζαντινοί Ύμνοι & Ψαλτοτράγουδα με τη Νεκταρία Καραντζή

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το μουσικό πρόγραμμα με βυζαντινούς ύμνους και ψαλτοτράγουδα την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, στον Ιερό Ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης Πειραιώς, στο πλαίσιο των λατρευτικών & πολιτιστικών εκδηλώσεων των Κωνσταντινείων, από τον Όμιλο Γυναικών Πειραιά «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ», σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Ομίλου Νανά Λάτση (ηθοποιός σκηνοθέτης),η οποία εκτός των άλλων τόνισε την αγγελόγονη προέλευση της Υμνογραφίας μας, η οποία γεννήθηκε το ίδιο βράδυ με τον Χριστό, στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας, από τους ύμνους των αγγέλων.
Η “Ιδανική Υμνωδός του Βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης” Νεκταρία Καραντζή, με την λιτότητα της μια και μοναδικής φωνής, χωρίς οργανική και φωνητική συνοδεία, η ίδια η αγγελική της φωνή και η βαθιά εσωτερικότητα της ερμηνείας της, σε συνδυασμό με την ιερότητα του χώρου, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα επιβλητικής κατανυκτικής συγκίνησης, σαν με τη βοήθεια των βλεμμάτων των αγίων να μετέφεραν αυτούσιες τις εικόνες της ορθόδοξης παράδοσης.
Η ομιλία του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τους Νιου Γιορκ Τάιμς, ως «ένας μάγος του ήχου και ένας σπάνιος μουσικός», πλήρως ενταγμένη στο κλίμα της βραδιάς, αποτέλεσε μια βαθιά φιλοσοφική προσέγγιση της σχέσης μας με το Θείο και του αποτυπώματος του Θεού, που όλοι με κάποιον τρόπο φέρουμε.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Παναγιώτου αφού ευχαρίστησε τους δυο μεγάλους καλλιτέχνες και την πρόεδρο του «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ για την πρωτοβουλία, δήλωσε με θέρμη την ικανοποίησή του από την εκδήλωση και απέδωσε αναμνηστικά αντίγραφα των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης και της Παναγίας της Τριχερούσης.


Στον κατάμεστο από κόσμο Ναό ήταν μεταξύ άλλων ο τέως Βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο πρώην Δημ. Σύμβουλος κ. Γιάννης Σπυράκης, η πρόεδρος της Β΄ κοινότητας Πειραιά κα. Λίνα Αθανασίου, η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου κα. Άννα Δασκαλάκη, από την Διαβητολογική Εταιρεία Πειραιά η κα. Βάσω Γανωτοπούλου. Από τις εφημερίδες του Πειραιά, ο εκδότης της Φωνής κ. Γιάννης Κανατσέλης και από την Κοινωνική ο κ. Δημήτρης Κρητικός.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn