logominipng 1 1 6200b6a81

Άρθρα

europe day 2742877de

Ημέρα της Ευρώπης

Ημέρα της Ευρώπης

 

Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σημαδιακό αυτό γεγονός για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, με ποικίλες εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των κρατών – μελών της Ε.Ε.

 

«Δώδεκα ώρες για την Ελλάδα»

Παράλληλα σε συνδυασμό με την ημέρα της Ευρώπης, δυναμικό μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα θα σταλεί από την «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 9 Μαΐου, μέσω της πρωτοβουλίας «12 ώρες για την Ελλάδα».

Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2012, έχει ως στόχο να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να υποστηρίξει με ουσιαστικό τρόπο σειρά από ελληνικές δράσεις. Η οργάνωση και διαχείριση της πρωτοβουλίας γίνεται από ομάδα εθελοντών, Βέλγων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών, που κατοικούν στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη εκδήλωση «12 Ώρες για την Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Αλ Ντε Σκαρμπέκ», στις 16 Μαΐου 2012, συγκέντρωσε πάνω από 2.000 πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων και περίπου 10.000 «επισκέπτες» την παρακολούθησαν απευθείας μέσω διαδικτύου.

Η φετινή, δεύτερη «έκδοση» της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο «Αλ Ντε Σκαρμπέκ» θα περιλαμβάνει έργα και ιδέες που προέκυψαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο τις κρίσης και θα επικεντρώνεται σε μια από τις σημαντικότερες αξίες, που έχει δώσει η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, τη Δημοκρατία.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανάγνωση της Πολιτείας του Πλάτωνα, η οποία θα διαρκέσει 10 ώρες από 200 αναγνώστες, ολοήμερη γευσιγνωσία ελληνικών φαγητών και κρασιών, συζητήσεις με θέμα τη Δημοκρατία, φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου, μύηση στους ελληνικούς χορούς και παρουσιάσεις από τον επικοινωνιολόγο Πίτερ Οικονομίδη και τον Γιώργο Χωραφά. Θα ακολουθήσει συναυλία, στην οποία θα συμμετέχουν η μέτζο σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβα (αποτίοντας φόρο τιμής για την 150η επέτειο της γέννησης του K.Π. Καβάφη) και οι καλλιτέχνες Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Δήμητρα Παπίου και Δημήτρης Σταρόβας.

Η διοργάνωση θα μεταδίδεται «ζωντανά» σε όλο τον κόσμο, μέσω web streaming.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα