Αισχύλεια
Κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, αύριο Τετάρτη, αρχίζει το 38ο Φεστιβάλ «Αισχύλεια», ένας κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός για την πόλη της Ελευσίνας. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί όπως κάθε χρόνο στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην παραλία Ελευσίνας και θα διαρκέσει έως τις 13 Οκτωβρίου, με παραστάσεις αρχαίου δράματος, μουσικές βραδιές και Ελληνικό Κινηματογράφο.
Τα Αισχύλεια θα ξεκινήσουν με μια μουσική βραδιά με τη Μελίνα Κανά και τον Βασίλη Λέκκα, ενώ ακολουθούν οι Βάκχες, ο Κύκλωψ, ο Πλούτος κ.α.
Από την Αθήνα στην Ελευσίνα, από την αρχαιότητα έως σήμερα, υπάρχει ο ίδιος ιερός δρόμος,(Ιερά Οδός) που διάβαιναν χιλιάδες πιστοίΈλληνες, αλλά και βάρβαροι, για να φτάσουν στην Ιερή Αυλή, στα μικρά και μεγάλα Προπύλαια που υποδέχονταν την πομπή στον ιερό τόπο προσκυνήματος, στο ναό της Δήμητρας και να μυηθούν σε μια από τις μεγαλύτερες μυστηριακές λατρευτικές τελετές των Ελλήνων, την Ελευσινιακή Λατρεία.
Τα Ελευσίνια Μυστήρια γιορτάζονταν δύο φορές το χρόνο και στηρίζονταν στον τραγικό μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης.
Η Θεά Δήμητρα μετά την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, θρηνώντας έφτασε στην Ελευσίνα και βρήκε καταφύγιο στο παλάτι του βασιλιά Κελεού.
Τα Μικρά Ελευσίνια τελούντο την Άνοιξη στην περιοχή της Αθήνας Άγρα, το μήνα Ανθεστηριώνα, μέσα Φεβρουαρίου έως μέσα Μαρτίου, όταν η Περσεφόνη ανέβαινε στην αγκαλιά της Μητέρας της από τον Άδη και βλάσταινε και κάρπιζε η γη.
Ήταν μια προετοιμασία εξαγνισμού για τα μεγάλα Ελευσίνια.
Τα Μεγάλα Ελευσίνια τελούντο το Φθινόπωρο, το μήνα Βοηδρομιώνα, από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, γιατί τότε επέστρεφε η Περσεφόνη πίσω στον Άδη κοντά στον Πλούτωνα.
Σε αυτήν την ιερή γη της Ελευσίνας γεννήθηκε ο μεγάλος λυρικός τραγικός ποιητής Αισχύλος , το έτος 525 π.Χ.
Προς τιμή του το Φεστιβάλ πήρε το όνομά του «Αισχύλεια».
Ο Αισχύλος έλαβε μέρος στη μάχη του Μαραθώνα και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Στα 68 χρόνια που έζησε έγραψε 90 δράματα, από τα οποία σώζονται τα επτά.Ικέτιδες, Πέρσες, Επτά επί Θήβας, Προμηθέας Δεσμώτης και η τριλογία της Ορέστειας που περιλαμβάνει: Αγαμέμνων -Χοηφόροι -Ευμενίδες.
Με αφορμή το Φεστιβάλ μπορείτε να περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο με τα πολυάριθμα εκθέματα.
Κάθε Κυριακή η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι ελεύθερη.
Κείμενο: Η Πρόεδρος του “ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ” Νανά Λάτση