Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας – Ελένη Πολυχρονοπούλου
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ταχύτατες αλλαγές, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο και καθώς βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η επιχειρηματικότητα θεωρείται κλειδί για την οικονομία και λύση για την ανεργία. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η καινοτομία είναι ένας τομέας σταθερά ανερχόμενος, καθώς οι γυναίκες διεκδικούν τις δικές τους δημιουργικές ευκαιρίες.
Μια γυναίκα που συνδυάζει με μεγάλη επιτυχία την επιχειρηματικότητα με την καινοτομία είναι η Ελένη Πολυχρονοπούλου.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, στον Προφήτη Ηλία, και εξακολουθεί να ζει στο μεγάλο λιμάνι της χώρας. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά έμελε να γίνει μια από τις πιο καταξιωμένες επιχειρηματίες, όχι μόνο για την επαγγελματική της δεινότητα, αλλά και για την αγάπη της για το περιβάλλον, καταφέρνοντας να συνδυάσει και τα δυο.
Είναι Αντιπρόεδρος της εταιρείας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ και Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην ERMA FIRST ESK ENGINEERING SOLUTIONS SA, εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής Συστημάτων Διαχείρισης Θαλασσίου Έρματος. Είναι επίσης συνιδρυτής της εταιρείας HELENGI ENGINEERING, με ειδίκευση σε χρήσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κυρίως ως ναυτιλιακού καυσίμου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας GLOBAL NAVIGATION SOLUTIONS GREECE.
Ως Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης στην Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ, συνέβαλε στην ανάπτυξη καινοτόμων εξοπλισμών για τη διαχείριση και επεξεργασία υγρών αποβλήτων και πόσιμου νερού.
Στη συνέχεια, μεταπήδησε στο Τμήμα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης όπου έφερε εις πέρας με επιτυχία έργα και δράσεις για την επέκταση της εταιρείας σε νέες αγορές και νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
To 2009 έστρεψε την προσοχή της σε μια διαφορετική απειλή που δημιουργεί η ποντοπόρος ναυτιλία για το περιβάλλον: τη μεταφορά ανεπιθύμητων παθογόνων οργανισμών και ξενιστών (χωροκατακτητικών ζώων) μέσω του θαλάσσιου έρματος των πλοίων. Η μεταφορά μικροοργανισμών από τις θάλασσες με διαφορετική ποιότητα νερών μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά το ευαίσθητο οικοσύστημα των θαλασσών μας.
Με ευαισθησία για το περιβάλλον και αντιλαμβανόμενη συγχρόνως την επιχειρηματική ευκαιρία που δημιουργούσε η αυστηροποίηση της διεθνούς νομοθεσίας, συνεργάστηκε με την ERMA FIRST και δημιούργησε το πρώτο πιστοποιημένο ελληνικό σύστημα επεξεργασίας θαλάσσιου έρματος.
Πρόκειται για τη μοναδική τεχνολογία στον κόσμο που έχει πιστοποίηση για λειτουργία ακόμα και σε γλυκό νερό. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του εξοπλισμού γίνεται στο Πέραμα, δίνοντας δουλειά στις εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, και ένα κομμάτι στη Σουηδία για να αποτραπούν καθυστερήσεις στις παραδόσεις υλικού..
Σήμερα, απασχολείται, μεταξύ άλλων, με την επέκταση σε νέες αγορές ως Αντιπρόεδρος της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ και ως Πρόεδρος της HEMEXPO – Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού.
Είναι επίσης μέλος της WISTA HELLAS (Women’s International Shipping and Trading Association), μέλος της Επιτροπής για τη Μεσόγειο του Κινεζικού Νηογνώμονα (CCS) καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ).
Πρόσφατα ανακηρύχθηκε Ελληνίδα «Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2015» στον διαγωνισμό παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ernst & Young, ενώ είχε προηγηθεί η βράβευση από τα Lloyd’s List Awards ως επιστέγασμα της εντατικής δουλειάς της στον τομέα του περιβάλλοντος με τη δημιουργία μιας από τις πιο εξωστρεφούς ελληνικής επιχείρησης
Έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του ΙΜΟ στην επιτροπή της MEPC, Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΕΠΠΕ καθώς και εκπρόσωπος της ελληνικής αντιπροσωπείας στα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία Περιβάλλοντος.