logominipng 1 6106fad65

Άρθρα

133 2859001e2

Ευαγγελία Τσουκαλά – Βραβείο Επιστήμης

 Ευαγγελία Τσουκαλά Βραβείο Επιστήμης

 

Σε μια εποχή πρωτοφανούς κρίσης μια Ελληνίδα απέδειξε ότι υπάρχει και η υπερήφανη Ελλάδα των πεφωτισμένων επιστημόνων, που μπορούν να μεγαλουργούν στα πλαίσια του δημόσιου πανεπιστήμιου και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.

 

Έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν στις 16 Νοεμβρίου 2013 έλαβε

στο Βατικανό, το διεθνές βραβείο GiuseppeSciacca για το σημαντικό ανασκαφικό και ερευνητικό έργο της, αλλά και για μια ανακάλυψη-σταθμό του 2007, όταν στη Μηλιά Γρεβενών, μαζί με τον Ολλανδό Ντικ Μολ έφεραν στο φώς το μεγαλύτερο χαυλιόδοντα από πρόγονο ελέφαντα που ζούσε στην περιοχή.

 

Πρόκειται για τηΔρ. Ευαγγελία Τσουκαλά, παλαιοντολόγο αναπληρώτρια καθηγήτρια παλαιοντολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

 Η κυρία Ευαγγελία Τσουκαλά, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γεωλογία και βιολογία και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Παλαιοντολογία. Διδάσκει εδώ και 33 χρόνια στο Τμήμα Γεωλογίας, του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , στο οποίο είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας.

Επίσης διδάσκει στους φοιτητές της Αρχαιολογίας και διοργανώνει τα σεμινάρια Σπηλαιολογίας του Τοπικού Τμήματος της Βόρειας Ελλάδας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 60 εργασίες σε διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Συμμετείχε σε πολλά διεθνή και τοπικά συνέδρια, συνεργάζεται με ξένα πανεπιστήμια της Αυστρίας, Γαλλίας, Αγγλίας κ.α. και με τοπικούς φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, τον ΕΚΕΦΕ, τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ».

Η κ. Τσουκαλά οργάνωσε παλαιοντολογικές έρευνες και ανασκαφές, επί σειρά ετών, στην περιοχή των Γρεβενών, ενώ οι ανασκαφές στη Μηλιά συνεχίζονται. Εκτός από την ερευνητική και ανασκαφική προσφορά της, έχει συμβάλει στο διεθνή αντίκτυπο της Παλαιοντολογίας με διοργανώσεις διεθνών συνεδρίων, όπως το 2006, με το 12ο Διεθνές Συμπόσιο για την Αρκούδα των Σπηλαίων στην Αριδαία και στο Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας και το 2014 με το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τα μαμούθ και τους συγγενείς τους σε Γρεβενά και Σιάτιστα.

 

Επικεφαλής ανασκαφικής ομάδας του ΑΠΘ, η κ. Τσουκαλά ανακάλυψε τους μεγαλύτερους, παγκοσμίως, χαυλιόδοντες μήκους 5.02 μέτρων στην περιοχή Μηλιά Γρεβενών. Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο ανήκουν σε προβοσκιδωτό τριών εκατομμυρίων ετών και έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Τα απολιθώματα του γίγαντα μαστόδοντα της Μηλιάς ,που είναι μοναδικός σε μέγεθος παγκοσμίως, αποδεικνύουν ότι η περιοχή των Γρεβενών ήταν μια πυκνή σε βλάστηση ζούγκλα με άφθονα νερά, ο τελευταίος παράδεισος των 3.000.000 ετών, όπου ζούσαν πολλά ζώα που σήμερα ζουν στην Αφρική και στην Ασία (ρινόκεροι, αιλουροειδή κ.λπ). Ο μαστόδοντας είχε ύψος 3,5 μέτρα και  8,5 μ. μήκος.

Το μακρόχρονο έργο της δόκτωρος Ευαγγελίας Τσουκαλά , οι ανακαλύψεις της και η διεθνής αναγνώριση , αποτελούν τιμή για τη χώρα μας , μας κάνουν υπερήφανους και μας υπενθυμίζουν – υπογραμμίζουν με έντονα γράμματα ότι σαν λαός έχουμε τα θεμέλια, το υπόβαθρο, τη δύναμη και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να μας δώσει τη θέση που αξίζουμε.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα