logominipng 1 1 6200b6a81

Άρθρα

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ

γράφει η Νανά Λάτση

“ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ”  επίσημα από σήμερα 23 Σεπτεμβρίου, με την είσοδο της Φθινοπωρινής Ισημερίας.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει δυο φορές το χρόνο (Φθινοπωρινή και Εαρινή) και όπως προκύπτει από την ίδια τη λέξη δηλώνει ότι η ημέρα και η νύχτα έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια.

«Το φαινόμενο της φθινοπωρινής ισημερίας σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του φθινοπώρου, όπου οι νύχτες αρχίζουν να διαρκούν περισσότερο από τις ημέρες με κορύφωση το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου, οπότε η διάρκεια της νύχτας θα βρεθεί στο ζενίθ της.

Για την αρχαία Ελλάδα η φθινοπωρινή ισημερία αποτελούσε μία από τις τέσσερις φυσικές εορτές,που έχουν τις ρίζες τους στα Ορφικά Μυστήρια και στις δοξασίες των Πυθαγορείων.
Οι τελετές των Ορφικών ήταν αφιερωμένες προς τον θεό Ήφαιστο, το θεό που φέρει το φως και τη λάμψη της φωτιάς, κατά τον μήνα Βοηδρομίωνα, που αντιστοιχεί στο δικό μας Σεπτέμβριο.
Κατά τον ίδιο μήνα διενεργούνταν τα Μεγάλα ή Μείζονα Ελευσίνια Μυστήρια, που τελούνταν στο Ναό της Δήμητρας (αφού είχαν προηγηθεί τα μικρά ή ελάσσονα που ήταν η προετοιμασία για τα Μεγάλα) από τις πιο σεβαστές και σημαντικές τελετές του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού,τα οποία διαρκούσαν εννέα ημέρες, όσες και οι μέρες περιπλάνησης της Δήμητρας.
Η μυθοπλασία αναφέρει πως εκείνη την περίοδο η φύση έπαυε να ανθεί και να παράγει, αφού η θλιμμένη θεά έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη.
Η Θεά πριν αναχωρήσει για τον Όλυμπο, καθιέρωσε τα Ελευσίνια και δίδαξε στους άρχοντες της Ελευσίνας Τριπτόλεμο ,Διοκλή, Εύμολπο και Κελεό , τα Ελευσίνια μυστήρια σε ανάμνηση της αναζήτησης και της ανάκτησης της κόρης της Περσεφόνης. Η Δήμητρα δίδαξε στον Τριπτόλεμο την καλλιέργεια του σίτου, αναθέτοντας του την αποστολή να την διαδώσει σε όλους τους ανθρώπους της Γης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα