ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΕΣ της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας
Γράφει η Νανά Λάτση
Η σημερινή μας επίσκεψή στο Μουσείο κυκλαδικής Τέχνης , μας ενθουσίασε όλες.
Ας είναι καλά οι φίλες-μέλη , που είχαν ήδη επισκεφθεί το Μουσείο, μεμονωμένα και μας παρότρυναν και εμάς να το επισκεφθούμε.
Είναι ό,τι ωραιότερο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με μουσειακά εκθέματα.
Η λέξη πριγκίπισσες του τίτλου χρησιμοποιείται εδώ με την ευρύτερη έννοια, παρόλο που ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν και γυναίκες από βασιλική γενιά.
Σχεδιαστικές αναπαραστάσεις γυναικών που έζησαν και έδρασαν, μαζί με τα συνοδευτικά τους ταφικά, μετά από χιλιάδες χρόνια άφησαν την φαντασία μας να τους δώσει σάρκα και οστά.
Ιέρειες-Πριγκίπισσες-Βασίλισσες-μάγισσες- Αρχόντισσες και Δέσποινες μας ταξίδεψαν από την Εύβοια στην Μακεδονία , από την Ιταλία ως την Κύπρο και από την Κρήτη στην Θεσσαλονίκη.
Πλούσια προσωπικά αντικείμενα, κοσμήματα χρυσά και ασημένια, πολύτιμα εξαρτήματα , αγγεία καλλωπισμού, περόνες, σκουλαρίκια, περιδέραια, πόρπες καθώς και διαδήματα.
Μοτίβα με χαραγμένες διακοσμήσεις, ενώτια και μπρούτζινα γοργόνεια προσωπεία.
Αττικόμορφα αγγεία, ομφαλωτά δοχεία, λέβητες, κύλικες, εξαρτήματα ένδυσης και φυσικά Εξάλειπτρα , αλλά σε πέτρινη μορφή με χάλκινη τριποδική βάση.
Η έκθεση μεταφέρει τον επισκέπτη σε αρχαίες εποχές , δημιουργώντας αισθήματα δέους και θαυμασμού. Αποχωρώντας είναι δύσκολο να βγάλεις τις «πριγκίπισσες» από το μυαλό σου.
Οι φίλες-μέλη που θέλησαν να εκτεθούν στον φωτογραφικό φακό