« Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ »
Χρόνια πολλά σε όλες τις φίλες και τους φίλους
Του « ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ » Όμιλος
Που γιορτάζουν σήμερα
Παράλληλα, η σημερινή ημέρα εκτός από γιορτή, είναι και ημέρα τιμής και μνήμης για το καταδρομικό « Έλλη » και για την Κύπρο.
Σήμερα η Ελλάδα τιμά την «Κοίμηση της Θεοτόκου». Είναι το δεύτερο Πάσχα, αυτό του Αυγούστου, αφού τρεις ημέρες μετά την Κοίμηση έρχεται η Μετάσταση. Όλες οι εκκλησίες, μεγάλες, μικρές, ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα ξωκλήσια, που είναι αφιερωμένες στην Παναγία σε όλη την Ελλάδα, φόρεσαν τα καλά τους, στολίστηκαν για τη χάρη της.
Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί σαν θρησκευτικό πανηγύρι και όχι σαν πένθος γιατί μετά την κοίμηση στις τρείς μέρες έρχεται η μετάσταση, δηλαδή η Ανάστασή της.
Όταν ο Χριστός βρισκόταν επάνω στο Σταυρό, έδωσε εντολή στον Ευαγγελιστή Ιωάννη να παραλάβει την Παναγία στο σπίτι του, όπου ζούσε με τον αδελφό του Ιάκωβο και την Σαλώμη, η οποία ήταν συγγενής της Θεοτόκου.
Όταν ήρθε η ώρα να κοιμηθεί η Παναγία, Άγγελος Κυρίου την επισκέφθηκε τρείς μέρες πριν και της έκανε γνωστή την Κοίμηση αλλά και την «Ανάστασή» της. Η Θεοτόκος χάρηκε πολύ γιατί επιθυμούσε όσο τίποτα να πάει κοντά στον αγαπημένο της Υιό.
Έτρεξε λοιπόν να προσευχηθεί στο όρος των Ελαιών και όταν έφτασε εκεί, τα δέντρα έγειραν τις κορυφές τους προς το έδαφος σα να ήταν έμψυχα και την προσκύνησαν.
Όταν η Θεοτόκος έκανε γνωστό στους Αποστόλους του Κυρίου ότι πρόκειται να κοιμηθεί αναστατώθηκαν γιατί στο πρόσωπό της έβλεπαν τον ίδιο τον Κύριο και αυτό τους παρηγορούσε.
Εκείνη τους είπε: Να μην κάνουν πένθος και λύπη τη χαρά της γιατί σε τρείς μέρες θα αναστηθεί και θα πάει κοντά στο Χριστό.
Πραγματικά όταν μετά από τρείς μέρες οι Απόστολοι άνοιξαν τον τάφο διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι η Παναγία είχε αναστηθεί και αναληφθεί στους ουρανούς «Χαίρε, ω Μήτερ της Ζωής».
Όπως είπε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ, η Θεοτόκος γέννησε τη Ζωή του κόσμου. Η μάνα που έζησε το διωγμό μαζί με το παιδί της, την αδικία, την προδοσία την άκρα ταπείνωση και το σταυρικό τέλος του Υιού και Θεού της.
Σήκωσε και αυτή το Σταυρό μαζί με το παιδί της και πορεύτηκε στο Γολγοθά πέρασε τόσα δεινά, το πρόσωπο της τέλειας υπακοής, της απόλυτης υποταγής, της σιωπηλής αγάπης, της αγίας υπομονής.
Πόσα εγκώμια γράφτηκαν για την Θεοτόκο πόσοι ζωγράφοι δεν την απεικόνισαν στην τέχνη, πόσοι ποιητές δεν έγραψαν γι αυτήν.
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης που λάτρεψε την Παναγία της αφιέρωσε ποιήματά του και το γνωστό του διήγημα «Η Γλυκοφιλούσα».
Η εικόνα της Κοιμήσεως βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1823 «με υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία» στην ιστορική μονή της «Κυράς των Αγγέλων» στο Κεχροβούνι της Τήνου και με Βασιλικό Διάταγμα, το 1836 καθιερώθηκε οκταήμερος εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο, έως και τα εννιάμερα της Θεοτόκου.
Ανήμερα της Παναγίας και ο τορπιλισμός της Έλλης
Στην Τήνο παράλληλα με τον εορτασμό της Κοιμήσεως οι ΄Ελληνες τιμούν και αυτούς που χάθηκαν ανήμερα της Παναγίας, όταν το Ιταλικό υποβρύχιο Delfino τορπίλισε το καταδρομικό Έλλη.
Ημέρα μνήμης για την Κύπρο.
Στις 15 Αυγούστου 1974 τα στρατεύματα του Αττίλα μπήκαν στην Αμμόχωστο. Δύο χιλιάδες Έλληνες και Ελληνοκύπριοι σκοτώθηκαν, πάνω από 1600 αγνοούμενοι, 200.000 ξεριζωμένοι πρόσφυγες.
Έκλεψαν λεηλάτησαν και πραγματοποίησαν εν ψυχρώ δολοφονίες με πρόθεση στον άμαχο πληθυσμό, σε γέροντες γυναίκες και παιδιά.
Κείμενο: Η Πρόεδρος του “ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ” Νανά Λάτση