logominipng 1 6106fad65

Άρθρα

images BRABEIA2015 Rena2 2987f5590

Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη – Βραβείο Λογοτεχνίας

Ρένα Ρώσση-Ζαϊρη – Βραβείο Λογοτεχνίας  

Ο Συγγραφέας έχει την ικανότητα να παίρνει τον κόσμο και να τον κλείνει σε λέξεις. Με λέξεις ζωγραφίζει τα τοπία, με λέξεις ζωγραφίζει τις ψυχές. Είναι όμως η δική του οπτική, η δική του γλώσσα , ερμηνεία και η δική του ψυχή, που όταν εκφράζονται δημιουργούν τη δική του μοναδική, προσωπική σφραγίδα και τον κάνουν ξεχωριστό και αγαπητό.
Μια τέτοια συγγραφέας, με έντονη προσωπική τρυφερή σφραγίδα είναι η κα Ρένα Ρώσση Ζαΐρη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, ανάμεσα στα βιβλία, γιατί ο πατέρας είχε τις Εκδόσεις Ρώσση, ενώ παππούς της ήταν ο επιφανής φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ρώσσης. Πριν προλάβει να γνωρίσει τη μητέρα της, εκείνη φεύγει για ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό… Για πολλά χρόνια στην προσπάθειά της να νιώσει τη μητρική αγάπη και την ασφάλεια, που τόσο της έλειπε, έκλεινε τα μάτια κι έφτιαχνε με τη φαντασία της μια ολοζώντανη μητέρα να την αγκαλιάζει σφιχτά, να της φτιάχνει τις τηγανιτές πατάτες που λατρεύει.

Τα χρόνια περνούν, τελειώνει το Αμερικανικό Κολέγιο Αγίας Παρασκευής, όμως αρνιέται πεισματικά να μεγαλώσει. Δεκαεννέα ετών γίνεται μητέρα για να βιώσει και πάλι την παιδική της ηλικία, αυτή τη φορά μέσα απ’ το δικό της παιδί. Στα είκοσι ένας της χρόνια αποκτά και το δεύτερο παιδί της. Η λατρεία της για τα παιδιά, την ωθεί να σπουδάσει στη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών και στο Lοndon Montessori Centre. Εργάζεται ως νηπιαγωγός για δεκαέξι χρόνια, αλλά και ως υπεύθυνη έκδοσης σε πολλούς εκδοτικούς οίκους.
Μέχρι που τα συναισθήματα αρχίζουν να «ξεχειλίζουν» από μέσα της, μέχρι που βρίσκουν τελικά διέξοδο στο χαρτί και τις λέξεις.
Η συγγραφή δεν αποτελεί για κείνη μια επαγγελματική επιλογή, αλλά μια βαθιά ανάγκη έκφρασης του εσωτερικού της κόσμου. Έχει γράψει δέκα μυθιστορήματα για ενήλικες (τώρα ολοκληρώνει το ενδέκατο), πάνω από εκατόν πενήντα παιδικά βιβλία, έχει μεταφράσει πάνω από χίλια! Τα ίδια τα παιδιά την έμαθαν να γράφει για τους ενήλικες με το μελάνι της καρδιάς της. Να γράφει με άπειρες ανατροπές, προσπαθώντας να καταλάβει τους ήρωές της, αφού «γεννιούνται» μέσα στις σελίδες κάθε μυθιστορήματος και μεγαλώνουν παρέα με τους αναγνώστες της.
Το 2010 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το ΑΓΑΠΩ ΘΑ ΠΕΙ ΧΑΝΟΜΑΙ. Κι ακολούθησαν, το ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΡΑΛΛΙ, οι ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ, το ΑΡΩΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ, τα ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ. Μυθιστορήματα που την ακούμπησαν στην καρδιά εκατοντάδων χιλιάδων αναγνωστών, που άγγιξαν στ’ αλήθεια την ψυχή τους.
Οι πωλήσεις των βιβλίων της ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, γεγονός που αποδεικνύει τη απήχηση και την αγάπη του αναγνωστικού κοινού.
Για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία και το μεταφραστικό της έργο, έχει τιμηθεί δύο φορές με τον Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Το 2002 το όνομά της ανεγράφη στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY (INTERNATIONAL BOARD ON BOOKS FOR YOUNG PEOPLE).
Έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Όλα τα βιβλία της, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πιστεύει πως η αγάπη είναι ο μοναδικός δρόμος της ζωής, πως το μυστικό της ευτυχίας είναι να ξέρεις πως ακόμα και οι ενήλικες είναι «μεγάλα παιδιά», πως κάποιος πρέπει να τους θυμίσει τη χαμένη και τόσο πολύτιμη αθωότητά τους.

Τον ερχόμενο Μάιο κυκλοφορεί το καινούργιο μυθιστόρημά της, ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. Ένα μυθιστόρημα που εκφράζει το «ευχαριστώ» της, που αντικατοπτρίζει την αγάπη της σε όλους τους αναγνώστες της.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα