logominipng 1 1 6200b6a81

Άρθρα

images BPABEIA2017 EXALIPTRON 0045 3239e3330

Βραβείο Επιστήμης – Ντόρις Χατζηστυλιανού

                  

    Βραβείο Επιστήμης – Ντόρις Χατζηστυλιανού

 

Όταν η επιστήμη υπηρετείται από ανθρώπους που ωθούνται στην έρευνα από αγάπη , τότε το θαύμα μπορεί να συμβεί, τότε μπορεί ένα παιδάκι να μη χάσει ούτε το φως, ούτε τη ζωή του.

 

Αναφέρομαι βέβαια, σε μια από τις διαπρεπέστερες επιστήμονες. Είναι μια από τους μόλις επτά χειρουργούς στον κόσμο που διαπρέπουν στην αντιμετώπιση του οφθαλμικού όγκου της παιδικής ηλικίας το ρετινοβλάστωμα.

Συγχρόνως όμως είναι διάσημη για την απεριόριστη ανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίζει τους ασθενείς της.

H Δρ. Ντόρις Χατζηστυλιανού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το Ιταλικό Λύκειο, και στη συνέχεια, σπούδασε στη φημισμένη σχολή οφθαλμολογίας της Σιένας της Ιταλίας. Αφού έκανε δεύτερη ειδικότητα στην ογκολογία, συνέχισε τις σπουδές τις στην Αμερική.

 Συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου,  όπως το Johns Hopkins Hospital στη Βαλτιμόρη, το Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια, το Ludwig Institute for Cancer Research στο Σαν Ντιέγκο, το Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο και έχει μόνιμη συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, το Curie στο Παρίσι, το Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο Jules Gonin στη Λωζάννη και το Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια.

Παράλληλα διδάσκει σε φοιτητές στο 5ο έτος της ιατρικής που κάνουν ειδικότητα στην οφθαλμολογία και την παιδιατρική και είναι υπεύθυνη της μονάδας οφθαλμικής ογκολογίας και αμφιβληστροειδούς της πολυκλινικής της Σιένα, Santa Maria alle Scotte.

.

Η επιφανής αυτή επιστήμονας εφαρμόζει μια επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης του ρετινοβλαστώματος, το οποίο είναι ο πιο κοινός όγκος του ματιού στην παιδική ηλικία και παράλληλα ο πιο κακοήθης. Εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπισθεί, είναι συνήθως θανατηφόρα μέσα σε δύο με τέσσερα χρόνια μετά τα πρώτα κλινικά συμπτώματα.

Με στόχο να αποφευχθεί η αφαίρεση του οφθαλμού, να περιοριστούν οι παρενέργειες αλλά και οι κύκλοι της κλασικής χημειοθεραπείας, καθώς και να  μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας ώστε να βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα ζωής των ασθενών, η Δρ Χατζηστυλιανού ανέπτυξε την πρωτοποριακή της μέθοδο, με την οποία εξουδετερώνει εγκαίρως τους οφθαλμικούς όγκους, σώζοντας τη ζωή και την όραση, τα μάτια των μικρών ασθενών και μάλιστα χωρίς να υποβληθούν στην επίπονη εξόρυξη του βολβού.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου της κας Χατζηστυλιανού, είναι αρκετή για να συμπεριλαμβάνεται στους διαπρεπέστερους επιστήμονες του κόσμου. Η προσφορά της όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού φημίζεται και για το ανθρώπινο πρόσωπό της, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «φύλακας άγγελος των παιδιών». Παραμένει στο πλευρό των ασθενών της και μετά το χειρουργείο, πολλές φορές τους φιλοξενεί στο εξοχικό της στην Τήνο, και έχει γίνει πνευματική μητέρα αρκετών από τα παιδιά που έχει σώσει!

Είναι φανερό ότι η Δρ Χατζηστυλιανού οδηγείται μέσα από την έρευνα σε σπουδαίες ανακαλύψεις ωθούμενη από τη βαθιά της αγάπη για τα παιδιά και τον άνθρωπο και όχι μόνο μας κάνει υπερήφανους ως μια ξεχωριστή Ελληνίδα, αλλά μας δίνει και ένα μεγάλο μάθημα ανθρωπιάς!

Είναι παντρεμένη με τον Ιταλό Μοριακό Βιολόγο Νίκο Μαστράντζελο και εκτός από το πάθος της για τα παιδιά και την επιστήμη της παθιάζεται με το χειμερινό σκι , αλλά και το θαλάσσιο αλεξίπτωτο το καλοκαίρι.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα