logominipng 1 1 6200b6a81

Άρθρα

images braveia2018 KOY2 4782 332591c09

Βραβείο Επιστήμης – Ελένη Αντωνιάδου

Βραβείο Επιστήμης – Ελένη Αντωνιάδου

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από ένα παιδί που μαγεύεται από τα άστρα, έχει αχαλίνωτη φαντασία και λατρεύει τις βιοϊατρικές επιστήμες; Ίσως ότι κάποια μέρα θα διαβεί το κατώφλι των εργαστηρίων στη ΝΑΣΑ, όπου υπάρχει η επιγραφή

«Αυτές τις πύλες περνούν μόνο οι καλύτεροι επιστήμονες και μηχανικοί στον πλανήτη Γη. Από το σημείο αυτό και μετά όλα είναι δυνατά».

 Όλα είναι δυνατά για την Ελένη Αντωνιάδου, ερευνήτρια στους διεπιστημονικούς τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής, και της Βιοαστροναυτικής, με εξειδίκευση στην ανάπλαση τεχνητών οργάνων από βλαστοκύτταρα, ως εναλλακτική θεραπευτική οδό για τις μεταμοσχεύσεις.

Έχει εργαστεί σε νοσοκομεία και κέντρα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Αμερική πάνω στην δημιουργία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, τεχνητού δέρματος, μυών, αυτιών, νεύρων, και  οισοφάγου, ενώ έχει σχεδιάσει μια σειρά βιοαντιδραστήρων και εργαλείων μηχανικής ιστών, καθώς επίσης έχει δημιουργήσει την πρώτη βιοτράπεζα βλαστικών κυττάρων από αμνιακό υγρό στον κόσμο.

Η ίδια πιστεύει πως η αναγεννητική ιατρική είναι μια αδήριτη αναγκαιότητα που θα αλλάξει για πάντα την ποιότητα ζωής όλων μας, αλλά και την ίδια την ιατρική επιστήμη.

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών στην Αναγεννητική Ιατρική και την Νανοτεχνολογία στην Αγγλία και εν συνεχεία στη Βιομηχανική των Ιστών και τις σπουδές της στο Management και τη Διοίκηση Βιοϊατρικών  Επιχειρήσεων στην Αμερική, ασχολήθηκε ενεργά με τον εθελοντισμό και συμμετείχε σε ιατρικές αποστολές στην Λατινική Αμερική για την φαρμακευτική περίθαλψη και τη χειρουργική αποθεραπεία θυμάτων του παρεμπορίου οργάνων.

Στις διδακτορικές της σπουδές στην Αναγεννητική Ιατρική, πραγματοποίησε πειραματικές μελέτες για την ανάπτυξη βιο-νανορομπότ ως μεταφορείς φαρμάκων για στοχευμένες καρκινικές θεραπείες και εισήχθη στην ακαδημία της ΝΑΣΑ, όπου φοίτησε στον τομέα της Διαστημικής Ιατρικής και Νανοϊατρικής και σχεδίασε το rover δειγματοληψίας για την αποστολή Europa, στον δορυφόρο του πλανήτη Δία.

 Εργάστηκε στο Εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη της ΝΑΣΑ πραγματοποιώντας πειράματα πάνω στην επίδραση της ραδιενέργειας στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τις ανθρώπινες εγκεφαλικές λειτουργίες και στη δημιουργία τεχνητής τροφής από βλαστοκύτταρα, ενώ έχει διδάξει πειράματα βιοϊατρικής στις τάξεις των αστροναυτών με αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 Το 2015, μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στην κλινική έρευνα και την διαμόρφωση πολιτικών υγείας, εκλέχτηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υγείας στις Βρυξέλλες, όπου εισήγαγε πολιτικές υγείας για την ενσωμάτωση καινοτόμων και πρωτοποριακών θεραπειών στα συστήματα υγείας της Ευρώπης, ενώ το μοντέλο πολιτικών «Πρόληψης και Φροντίδας» απέσπασε το βραβείο της πιο εμπεριστατωμένης κατευθυντήριας πολιτικής στο κοινοβούλιο.

 Το 2016 διακρίθηκε ως Young Global Leader από το World Economic Forum και έχει αναχθεί στην Διοικούσα Εκτελεστική Επιτροπή Υγείας του World Economic Forum όπου εισήγαγε μια νέα πολιτική υγειονομικής περίθαλψης με την οποία δίνεται πρόσβαση στις θεραπείες σε όλους με βάση ένα αξιακό μοντέλο κλινικών παροχών.

 Έχει διακριθεί ως μιααπό τις 5 Global Leaders από το Tällberg Foundation για το 2016,  μια από τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες από το BBC 100 Women Program, έχει λάβει την 3 θέση στον τομέα της υγείας για τις ΗΠΑ από το Forbes 30-under-30, κέρδισε τον τίτλο Laureate για την Cartier USA, και αναδείχτηκε ως European Young Leaders 40-under-40.

 Έχει κερδίσει βραβεία και υποτροφίες για την ερευνητικής της πορεία και την επιχειρηματική μετάφραση των θεραπειών από το εργαστήριο στις κλινικές δοκιμές από τη NASA, το διεθνές βραβείο Έρευνας και Επιστημών Giuseppe Sciacca στο Βατικανό και από σειρά ιδρυμάτων όπως ΙΚΥ, Fulbright, Biomedical Research Council, National Science Foundation, Leventis Foundation κ.α.

 Συμμετέχει ενεργά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και για την υλοποίηση των νομοθετικών διατάξεων για ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας μεταξύ αντρών και γυναικών. Είναι ακτιβίστρια στο προγραμμά των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες UN Women, και στo δίκτυo Everywoman, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μια από τις Top 10 Champions for equality και ψηφίστηκε ως Γυναίκα της Χρονιάς το 2013 και Γυναίκα Επιχειρηματίας της Χρονιάς το 2015 στη Μεγάλη Βρετανία και το 2017 κέρδισε το βραβείο Γυναίκα της Χρονιάς για την Επιστήμη στην Ελλάδα από το Votre Beaute .

Η ερευνητική της πορεία και οι δράσεις της έχουν αναδειχτεί από τον διεθνή τύπο, με την  Daily Telegraph UK να την συμπεριλαμβάνει στις « Καινοτόμες γυναίκες που άνοιξε τον δρόμο στις επόμενες γενιές», το Marie Claire Magazine στις «8 Γυναίκες που αλλάζουν τον Κόσμο», το Madame Figaro-France στις “30 γυναίκες πιο σημαντικές γυναίκες κάτω των 30”, το  Wow Now Magazine portrayed στις “15  Γυναίκες που μας εμπνέουν”, Red Magazine UK  στις «3 πιο Ιδιοφυείς Γυναίκες της Αγγλίας», η MedTech Boston στις “Top 10 Γυναίκες που αλλάζουν τον τομέα της Υγείας στην Αμερική ” , η Daily Toast στις “6 Γυναίκες που αλλάζουν την καθημερινότητά μας”, και το Womenonly.gr Magazine στις  “13 Γυναίκες που εμπνέουν τον Κόσμο μας”.

  Ωστόσο, πιστεύει ακράδαντα πως η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεών μας (επαγγελματικά και προσωπικά), από τους ανθρώπους που επιλέγουμε να μας συντροφεύουν και μοιραία να αλληλο-εξελισσόμαστε, και γι’αυτό προσπαθεί να βρίσκει χρόνο για τους φίλους της βλέποντας ταινίες, μαγειρεύοντας, κάνοντας αλεξιπτωτισμό αλλά και καταδύσεις.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα