ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ
Όταν ήταν μικρή και τη ρωτούσαν τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, απαντούσε: «Θα γράφω ιστορίες». Ίσως δεν ήταν γραπτό να να πραγματοποιήσει νωρίς το παιδικό της όνειρο, αλλά πολύ αργότερα, κατά τη διάρκεια μεγάλων αλλαγών στη ζωή της. Όμως τι σημασία έχει; Τα όνειρα μεστώνουν, δεν παλιώνουν και έρχεται η ώρα που υλοποιούνται. Φιλομήλα Λαπατά. Μια ξεχωριστή και αγαπημένη συγγραφέας.
Δηλώνει Ελληνίδα από γέννα, από προγόνους, από πεποίθηση. Καρπός μιας Μακεδόνισσας κι ενός Έλληνα πολίτη του κόσμου, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά, στη γειτονιά της Καστέλας.
Από μικρή, της άρεσαν το διάβασμα και η γραφή, και για δώρα προτιμούσε τα εξωσχολικά βιβλία, για να ταξιδεύει με τη φαντασία της. Αυτά τής άνοιξαν ορίζοντες και αργότερα την ενέπνευσαν ως συγγραφέα.Σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στην Αμερικάνικη Πρεσβεία της Αθήνας και σε τράπεζα. Το 1998 για λόγους εργασίας του Ιταλού συζύγου της μετακόμισε στη Νάπολη της Ιταλίας, όπου και ξεκίνησε τη συγγραφή. Έζησε οκτώ χρόνια στη Νάπολη και κατόπιν τέσσερα στη Σαρδηνία. Επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα το 2010.
Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων την απασχολεί από πολύ παλιά, και αυτός ο προβληματισμός της αποτυπώνεται στα βιβλία της. Και τα οκτώ μυθιστορήματά της βασίζονται σε αληθινές ιστορίες, και έχουν μπει στις λίστες των ευπώλητων.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα βιβλία της βασίζονται σε ενδελεχή ιστορική έρευνα, μέσα από την οποία μας μεταφέρει όχι μόνο το κλίμα της κάθε εποχής, αλλά κυριολεκτικά αναπλάθει με κάθε λεπτομέρεια και ιστορική ακρίβεια, την εποχή στην οποία αναφέρεται.
Η Φιλομήλα Λαπατά έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα:
- Οι κόρες του νερού,
- Lacryma Christi,
- Εις το όνομα της μητρός, βασισμένο στην ιστορία των Ελλήνων της Νάπολης του 1850.
Τα τρία προαναφερθέντα μυθιστορήματα αποτελούν την «Τριλογία της ελληνικής Διασποράς».
Ακολουθούν οι Επικίνδυνες λέξεις,
η ξυπόλυτη των Αθηνών, που βασίζεται στην Αθήνα της Μπελ Επόκ της περιόδου
- Η χήρα του Πειραιά, 2012, βασισμένο στην ιστορία του Πειραιά της δεκαετίας του 1910.
- Οι κόρες της Ελλάδας Ι – Η Επιστροφή, Πρόκειται για τριλογία βασισμένη στα διακόσια τελευταία χρόνια της ελληνικής ιστορίας.
- Οι κόρες Της Ελλάδας ΙΙ – Ο Διχασμός, 2018 αποτελεί το δεύτερο μέρος της τριλογίας.
Στα βιβλία της Φιλομήλας τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι μόνο η τόσο σημαντική ιστορική έρευνα κι η ιστορική ακρίβεια που τα χαρακτηρίζει, αλλά και ο πολυδιάστατος τρόπος που η συγγραφέας δημιουργεί και εμψυχώνει πρόσωπα και καταστάσεις, ενσταλάζοντας την αλήθεια τους και την αλήθεια της μέσα τους. Γλαφυρές, ολοζώντανες αφηγήσεις, ήρωες που σου ανοίγουν την ψυχή τους και σε παρασύρουν να ταυτιστείς μαζί τους και τελικά η επίγνωση, η επίγνωση που αποκτάται από την ίδια τη ζωή».
Στο πολυσύνθετα μαγικό φίλτρο του πνεύματος της συγγραφέως, εκεί όπου οι λέξεις μεταμορφώνονται σε ράγες, που μεταφέρουν βιώματα, λυρικές εικόνες, εντάσεις, συγκρούσεις, συναισθήματα, σε κρατούν εκστασιασμένο και συγχρόνως σε κάνουν να ανακαλύπτεις τις δικές σου πτυχές, να νιώθεις πιο σοφός, βγαίνοντας από αυτό το ενδεχομένως αναπάντεχο, αλλά και λυτρωτικό ταξίδι.
Μια πολύτιμη, αλλά και αποκαλυπτική για τη συγγραφέα, φράση της ίδιας, όταν αναφέρεται στο τελευταίο βιβλίο της, τον ΔΙΧΑΣΜΟ, σκιαγραφεί τόσο την ίδια , όσο και το έργο της. «Ακλόνητη αξία της ηρωίδας μου και, βέβαια, δική μου: Ο Ελληνισμός είναι πολιτισμός και πολιτισμός είναι ήθος, είναι ύφος, είναι στάση ζωής. Δεν το ξεχνώ ποτέ και πράττω αναλόγως».
Έχει τιμηθεί με βραβεία:
- Premio “CITA DI BACOLI” 2005, per la Cultura.
- Premio Internazionale “SEBETIA TER” 2006, per la Cultura-Arte e Literatura.
Από το 2010 η Φιλομήλα Λαπατά μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Σαρδηνίας. Την Αθήνα τη λατρεύει και της έχει αφιερώσει τα τέσσερα από τα οκτώ μυθιστορήματά της.
Είναι μητέρα ενός γιου και γιαγιά μιας εγγονής. Δηλώνει μόνιμη μαθήτρια της ζωής και ευγνώμων για όσα έζησε μέχρι τώρα, καθώς όλες αυτές οι εμπειρίες, θετικές αλλά και αρνητικές, την έφεραν στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα και την έκαναν αυτή που είναι.