logominipng 1 1 6200b6a81

Άρθρα

images BPABEIA2017 EXALIPTRON 0202 32412fa1c

Βραβείο Πολιτισμού – Πολυξένη Αδάμ-Βελένη

 

Βραβείο Πολιτισμού – Πολυξένη Αδάμ-Βελένη  

 

Για κάποιους ανθρώπους ο πολιτισμός είναι συνασμένος με την ίδια τους την ύπαρξη. Λες…και μια μοίρα τους έδωσε ανήσυχη ψυχή, για να αντιλαμβάνονται σε κάθε τους βήμα την πολιτιστική – αισθητική ομορφιά και να την υπηρετήσουν πιστά.

Μια τέτοια ξεχωριστή προσωπικότητα που υπηρετεί με πάθος και αφοσίωση τον Πολιτισμό είναι η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε μια γειτονιά γεμάτη λουλούδια και δέντρα. Από παιδί έδειξε πως είχε κλίση προς τις τέχνες. Χόρευε, αναπαρίστανε ολόκληρα θεατρικά ή κινηματογραφικά έργα λάτρευε την υποκριτική, το χορό, το τραγούδι, και τη μουσική. Η διαρκής επιτήρηση της οικογένειας στις επιλογές της, δεν της επέτρεπε να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά ήθελε, αφενός την υποκριτική τέχνη και αφετέρου να γίνει ζωγράφος. Αποφοίτησε με υποτροφία και άριστα από το τμήμα  Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής καθώς και το τμήμα  Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Αρχαιολογία. Επιπλέον εκπληρώνοντας ένα παιδικό όνειρο, σπούδασε υποκριτική τέχνη στο Πανεπιστήμιο Sorbonne III στο Παρίσι.

Στα 22 της χρόνια έγινε η μικρότερη αρχαιολόγος της αρχαιολογικής υπηρεσίας και την συνεπήρε η μαγεία της αποκάλυψης αρχαίων θησαυρών. Εργάστηκε ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Έδεσσας και Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας και από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι σήμερα διευθύντρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο κατάφερε να αναδείξει με μια σειρά δράσεων , όπως εκθέσεις, διαλέξεις, συνέδρια, ημερίδες, συναυλίες, συντήρηση αρχαιοτήτων, εκπαιδευτικά προγράμματα.

Από τις σημαντικότερες ανασκαφές που έχει διεξάγει ως αρχαιολόγος θεωρούνται: 1) η ανασκαφή της ελληνιστικής πόλης των Πετρών Φλώρινας, 2) η ανασκαφή στην Απολλωνία και 3) η ανασκαφή, ανάδειξη και διαμόρφωση της Αγοράς των αυτοκρατορικών χρόνων στη Θεσσαλονίκη. 4) η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σε πυρήνα διαχρονικού πολιτισμού με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια.

Η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη ζει μέσα στον Πολιτισμό, διαδίδει τον Ελληνικό Πολιτισμό, τον διδάσκει , τον μεταλαμπαδεύει και συγχρόνως δημιουργεί και η ίδια πολιτισμό. Οι δράσεις της ποικίλες και δύσκολο να αναφερθούν επιγραμματικά.

Αρχαιολογικά άρθρα, μελέτες ,μονογραφίες, οργάνωση αμέτρητων αρχαιολογικών εκθέσεων εξωτερικού και εσωτερικού. Δίδαξε ως επισκέπτρια, ή προσκεκλημένη καθηγήτρια σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, του Καναδά και άλλων χωρών.

Είναι καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο  και στο μεταπτυχιακό Τμήμα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Διδάσκει ιστορία του θεάτρου και δραματολογία στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας στη Θεσσαλονίκη και στο Averto.

Ασχολείται με επιμέλειες εκδόσεων βιβλίων, περιοδικών και ανάμεσα σε άλλα, έχει αναλάβει ή ίδια την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία αρχαιολογικών ντοκιμαντέρ  που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Αγών, στο Ροβερέττο και στο Μόντρεαλ.

 

Η ραδιοφωνική εκπομπή της «Ο μίτος της Αριάδνης» αποτέλεσε σταθμό στον πολιτισμό και σήμερα διεξάγει εκπομπή με τίτλο «Καφές με το Αρχαιολογικό Μουσείο».

Έχει δημοσιεύσει τρεις ποιητικές συλλογές, το «Χρονοδρόμιο» για το οποίο βραβεύθηκε, «Μακεδονική Δεκάπολις της Ιορδανίας», «Το λίγο του Χρόνου» και ένα μια αρθρωτή μυθιστορία «Είμαι η άλλη». και έχει βραβευθεί για το παιδικό θεατρικό της έργο «Η επανάσταση των αγαλμάτων» ενώ έχει λάβει δύο φορές το πρώτο βραβείο διηγήματος.

Στην πολυπραγμοσύνη της περιλαμβάνεται μια ατομική έκθεση ζωγραφικής ενώ ετοιμάζει και άλλες.

Ανάμεσα στις διακρίσεις που έχει λάβει, βρίσκονται το χάλκινο μετάλλιο για τη συμβολή της στην προώθηση της επιστήμης από την Societé d’ Encouragement au Progrés και το μετάλλιο του Ιππότη της Αλληλεγγύης από την Ιταλική Δημοκρατία  για τη συμβολή της στην προώθηση των Eλληνοϊταλικών σχέσεων. Της έχει  απονεμηθεί το μετάλλιο των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας και  τιμήθηκε ως εξέχουσα προσωπικότητα του πολιτισμού από την έδρα Unesco του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2012).

Είναι Παντρεμένη με τον ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Γεώργιο Βελένη και  έχει τρία παιδιά, τη Θέμιδα, τον Μιχαήλ και τον Κωνσταντίνο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα