Δώρα Γιαννίτση – Βραβείο Πολιτισμού
Μια ξεχωριστή και λαμπερή προσωπικότητα του Πολιτισμού είναι η κα. Δώρα Γιαννίτση, Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας ,ηθοποιός και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας, που εργάζεται ακατάπαυστα για την προβολή και διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού και την ενίσχυση των ελληνο-ρωσικών διαπολιτισμικών σχέσεων.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου αποφοίτησε με «άριστα» από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1989, και ενώ έχει εισαχθεί στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναχωρεί με υποτροφία του Συνδέσμου Ελλήνων εκ Ρωσίας στη Μόσχα για σπουδές, όπου αποφοίτησε από την Ιστορική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας «Lomonosov».
Με ρίζες από τη Ρωσία από την πλευρά του πατέρα της και της γιαγιάς της, που ήταν Έλληνες της Κριμαίας, φλεγόταν από μία ένθερμη επιθυμία, να γνωρίσει τη μεγάλη δεύτερη πατρίδα, για την οποία τόσα άκουγε σε κάθε κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.
Συνέχισε τις σπουδές της ως υπότροφος του Ιδρύματος «Α.Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Ο ελληνικός κόσμος στα τέλη του 18ου – αρχές 20ου αι. μέσα από τις ρωσικές πηγές .Συγχρόνως αποφοίτησε και από τη Ρωσική Ακαδημία Θεατρικών Τεχνών – GITIS, λαμβάνοντας πτυχίο υποκριτικής τέχνης.
Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης
στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα με ένα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων.
Το καλοκαίρι του 2005 αποδέχεται με ενθουσιασμό πρόταση μίας ολιγομελούς ομάδας ομογενών να αναλάβει τη διεύθυνση και το συντονισμό ενός Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.), που τότε ιδρύονταν, που ως στόχο έχει τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, την ενίσχυση των ελληνο-ρωσικών πολιτιστικών σχέσεων.
Μέσα από πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες δράσεις, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού προβάλλει, σε καθημερινή δράση, την Ελλάδα, στο ομογενειακό και φιλελληνικό κοινό της ρωσικής πρωτεύουσας. Σε καθημερινή και εβδομαδιαία βάση λειτουργούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ελληνικού παραδοσικού χορού, χορωδίας και θεατρικό εργαστήριο, σε μηνιαία βάση διοργανώνονται κύκλοι διαλέξεων για την ελληνική ιστορία, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική του ελληνικού κόσμου, τα αρχαιολογικά μας μνημεία, ενώ σε τακτική βάση πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις προώθησης-προβολής της Χώρας μας.
Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις του Κέντρου ξεχωριστή θέση κατέχει η παρουσίαση της παράστασης ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή – σε συνεργασία με το θέατρο της Μόσχας «Luna“Theater”», παράσταση για την οποία η Δώρα Γιαννίτση βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο ρόλο της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ.
Δηλώνει εντυπωσιασμένη από το μέγεθος της ανταπόκρισης του κοινού (Ελλήνων και Φιλελλήνων της ρωσικής πρωτεύουσας) στις δράσεις, που αφορούν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της και πεποίθησή της αποτελεί το γεγονός ότι τους δύο λαούς, Έλληνες και Ρώσους, συνδέει κοινή ιστορική πορεία και κοινοί πνευματικοί δεσμοί.