logominipng 1 1 6200b6a81

Άρθρα

childlabor 26642dbc5

Ο μικρος Ικμπάλ-Παιδιά σκλάβοι

Μια μικρή ιστορία και 158 εκατομμύρια παιδιά –σκλάβοι.

158 εκατομμύρια παιδιά –εργάτες, σκλάβοι και η τραγική δολοφονία του μικρού Ικμπάλ, που τόλμησε…να μιλήσει.

 

Περίπου σε 158 εκατομμύρια ανέρχεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5-14, που εργάζονται. Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά που εργάζονται στα σπίτια τους.

Ένα από τα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται και συνήθως εκτελεί εργασίες επικίνδυνες, ή υπό άθλιες συνθήκες. Εργασία σε ορυχεία, εργασία με χημικά και εντομοκτόνα στη γεωργία ή εργασία με επικίνδυνα μηχανήματα.

Συνήθως η παιδική εργασία καμουφλάρεται πίσω από τους τοίχους εργαστηρίων, εργοστασίων ή ακόμα και κατοικιών, στις οποίες παιδάκια δουλεύουν ,ως οικιακού βοηθοί… Άλλες φορές είναι «εξαφανισμένα» λόγω ύψους ανάμεσα στις φυτείες καταπίνοντας και αναπνέοντας τις χημικές ουσίες των ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα. Κάποια είναι αόρατα στα υπόγεια της δουλείας όπου ράβουν, συναρμολογούν κ.ο.κ

Εκατομμύρια κοριτσιών εργάζονται ως οικιακές βοηθοί και εκτίθενται ανυπεράσπιστα στον κίνδυνο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Κάθε χρόνο, 22.000 παιδιά πεθαίνουν από ατυχήματα που σχετίζονται με την εργασία τους.

Χιλιάδες άλλα παιδάκια, εξαναγκάζονται καθημερινά να υποστούν ψυχικές και συναισθηματικές βλάβες, καθώς εξωθούνται σε πολύωρη, απάνθρωπη εργασία.

Μια μικρή ιστορία

Η άδικη ζωή και ο άδικος χαμός του μικρού Ικμπάλ, που τόλμησε να υψώσει την μικρή «πελώρια» γροθιά του.

 

Ο Iqbal Masih γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στο αγροτικό Πακιστάν, αλλά λίγο μετά ,ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια. Η μητέρα του αγωνίστηκε σκληρά, αλλά ως γυναίκα στο Πακιστάν, ήταν αδύνατον να τα καταφέρει.

Το παιδί όταν ήταν τεσσάρων χρονών, πωλήθηκε έναντι 16 δολλαρίων, ώστε να εκτελεί καταναγκαστική εργασία σε ένα εργοστάσιο χαλιών.

Εργαζόταν 12 ώρες την ημέρα ,έμενε νηστικό μέχρι θανάτου και ο εργοδηγός το ξυλοκοπούσε συχνά.

Στα 9 του χρόνια μια τοπική οργάνωση των εργασιακών δικαιωμάτων τον βοήθησε να δραπετεύσει από το εργοστάσιο. Του δόθηκε μια θέση σε σχολή για απελευθερωμένα εργαζόμενα παιδιά στη Λαχόρη, όπου θα ήταν ασφαλής. Ο Iqbal άρχισε να λέει στα άλλα παιδιά-εργάτες, ότι σύμφωνα με τον πακιστανικό νόμο η καταναγκαστική εργασία ήταν παράνομη. Τα άλλα παιδιά δεν είχαν ποτέ ακούσει για αυτό το νόμο. Όταν και οι άλλοι άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμα του Iqbal και να ξεφεύγουν από τα εργοστάσια, οι ιδιοκτήτες τους άρχισαν να απειλούν τον Iqbal και την οικογένειά του. Αλλά δεν έκανε πίσω. Στην ηλικία των 12 ετών, ταξίδεψε στη Σουηδία και τις ΗΠΑ για να μιλήσει κατά της παιδικής εργασίας. Όταν επέστρεψε στο Πακιστάν τον Απρίλιο του 1995, ο Iqbal πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε….!!!

Η ιστορία του Iqbal δεν είναι η μόνη. Πάνω από 200 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο, το παιχνίδι και μερικές φορές ακόμα και τις οικογένειές τους ,για να εργαστούν υπό επικίνδυνες και καταχρηστικές συνθήκες.

Για να μην μιλήσουμε για το πιο αποκρουστικό φαινόμενο επί της γης…αυτό της παιδικής πορνείας…Σε κάποιο άλλο άρθρο!

Η παιδική εργασία θεωρείται εκμετάλλευση από τα Ηνωμένα Έθνη και την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Το άρθρο 32 του ΟΗΕ μιλά για την παιδική εργασία: «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που είναι πιθανό να είναι επικίνδυνη ή να παρέμβει στην εκπαίδευση του παιδιού, ή να επιβλαβής για την υγεία του παιδιού ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξη. “

 

πηγή:http://selidax.gr/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα