Είχαν ρωτήσει κάποτε τον Μάικλ Κέιν για ποιο λόγο ήθελε να γίνει ηθοποιός και εκείνος με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε: «Για να μπορώ να φιλάω ωραίες γυναίκες»… Κάπως έτσι, ή μάλλον λίγο πιο πονηρά, σκέφθηκε και ο σκηνοθέτης Αλέν Σαμπά. Στην ταινία του «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» κράτησε ο ίδιος το ρόλο του Ιούλιου Καίσαρα, αφού αυτός ήταν που φιλούσε τη Μόνικα Μπελούτσι!
Διαφορετική ήταν η προσέγγιση της Αντζελίνα Τζολί όταν δήλωνε ότι ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ φιλάει καλύτερα από τον Ντάνιελ Κρεγκ…
Τα κινηματογραφικά φιλιά έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Και μπορεί να έχουν δοθεί εκατομμύρια, αλλά σχετικά λίγα έχουν μείνει αξέχαστα στους κινηματογραφόφιλους. Ενίοτε και στους πρωταγωνιστές…
Σε παλαιότερες δεκαετίες, όταν το γυμνό ήταν απαγορευμένο στο σελιλόιντ, το φιλί των ηρώων σε κάποιες ταινίες ισοδυναμούσε με ερωτική πράξη. Ακόμα και σήμερα, όμως, που οι ερωτικές σκηνές είναι κάτι το συνηθισμένο, το φιλί των πρωταγωνιστών είναι αυτό που συγκινεί και μένει στη μνήμη.
Τη σημασία του φιλιού φυσικά τη γνωρίζουμε και μεις, ακόμα κι αν δεν έχουμε φιλήσει τη Μισέλ Φάιφερ ή την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, αλλά την αγαπημένη μας (που ενίοτε είναι πιο ελκυστική…).
Και επειδή του Αγίου Βαλεντίνου θα κληθούμε να δώσουμε το ωραιότερο φιλί μας, το «7» μάς θυμίζει μερικά αξέχαστα κινηματογραφικά φιλιά, με την προσδοκία να μείνουν και τα δικά μας αλησμόνητα…
ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΚΑΙ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ φιλί στην ιστορία του κινηματογράφου το δίνουν ο Μπαρτ Λάνκαστερ και η Ντέμπορα Κερ στο αριστουργηματικό «Οσο υπάρχουν άνθρωποι» («From here to eternity») του Φρεντ Τσίνεμαν. Αυτός σκληροτράχηλος επιλοχίας του αμερικανικού στρατού και εκείνη παραμελημένη σύζυγος του λοχαγού του.
Ερωτεύονται στο Περλ Χάρμπορ, λίγες ημέρες προτού οι Γιαπωνέζοι εξαπολύσουν την «αιφνιδιαστική» επίθεσή τους και ο έρωτάς τους χάνεται στα συντρίμμια του επερχόμενου πολέμου. Ενας έρωτας που ούτως ή άλλως ήταν καταδικασμένος εξαιτίας του πουριτανισμού και των ηθών μιας εποχής αθώας, που γέμιζε, όμως, τους ανθρώπους ενοχές…
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΘΕ ΑΝΤΡΑ έκανε πραγματικότητα ο Γκλεν Φορντ φιλώντας τη Ρίτα Χέιγουορθ στη μυθική, πλέον, «Τζίλντα» του Τσαρλ Βίντορ. Ρόλος που σημάδεψε και ακολούθησε μέχρι το θάνατό της τη γοητευτική ηθοποιό.
Οπως έλεγε, μάλιστα, η ίδια, «οι άντρες ξαπλώνουν στο κρεβάτι με την Τζίλντα, αλλά ξυπνούν με τη Χέιγουορθ και φεύγουν».
Στην ταινία, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι χωρισμένο, αλλά η τύχη το φέρνει να ξανασυναντηθεί στη μεταπολεμική Αργεντινή. Αυτός τυχοδιώκτης που πιάνει δουλειά σε καζίνο και εκείνη τραγουδίστρια που παντρεύεται τον ιδιοκτήτη του.
ΤΟ ΠΙΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ φιλί στο σινεμά το δίνουν ο Τζακ Νίκολσον και η Τζέσικα Λανγκ στην ταινία του Μπομπ Ράφελσον «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές». Και δεν αρκέστηκαν στο φιλί…
Ο μύθος, μάλιστα, θέλει τους δυο ηθοποιούς να κάνουν έρωτα στην πραγματικότητα στη διάσημη σκηνή στο τραπέζι της κουζίνας! Και έμεινε η λάγνα Λάνα Τάρνερ (είχε υποδυθεί κι αυτή το ρόλο) με τ’ όνομα… Η ιστορία, λίγο πολύ γνωστή. Αυτός τυχοδιώκτης που δεν μπορεί ν’ αντισταθεί στα θέλγητρα της ωραιοτάτης συζύγου… Ελληνα ιδιοκτήτη βενζινάδικου, τον οποίο είναι άξιον απορίας γιατί παντρεύτηκε.
ΤΟ ΠΙΟ ΑΙΣΘΑΝΤΙΚΟ φιλί το δίνει η Γκρέις Κέλι στον Κάρι Γκραντ στο «Κυνήγι του κλέφτη» του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Το είδε και ο Ρενιέ του Μονακό (εκεί είχαν γίνει τα γυρίσματα), ζήλεψε και με την πριγκιπική του αύρα έπεισε την πανέμορφη ηθοποιό να τον παντρευτεί. Κι έτσι μας τη στέρησε από τη μεγάλη οθόνη. Κάτι που δεν μπορέσαμε να του συγχωρήσουμε ούτε μετά θάνατον… Από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη με τον Γκραντ διάσημο διαρρήκτη να προσπαθεί ν’ αποδείξει ότι έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, τόσο στην αστυνομία όσο και στην Γκρέις Κέλι, την οποία ερωτεύεται (φυσικά), με την πρώτη ματιά (φυσικότατα…)
ΤΑ ΠΙΟ ΗΔΥΠΑΘΗ φιλιά (και όχι μόνο…) στα 100 και πλέον χρόνια του κινηματογράφου δίνουν ο Γουίλιαμ Χαρτ και η Κάθλιν Τέρνερ στο κορυφαίο φιλμ νουάρ «Εξαψη» του Λόρενς Κάσνταν.
Αυτός δικηγόρος τον οποίο μπλέκει στα δίχτυα της αισθαντική σύζυγος και τον πείθει να σκοτώσει τον άντρα της. Ερωτισμός, μυστήριο, αγωνία και ένα φινάλε για Οσκαρ με την Κάθλιν Τέρνερ να βάζει κάτω όλες τις διάσημες femmes fatales του σινεμά. Από την Αβα Γκάρντνερ και τη Λάνα Τάρνερ μέχρι τη Σάρον Στόουν και τη Λίντα Φιορεντίνο.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΦΙΛΙ ΣΤΟ ΣΕΛΙΛΟΪΝΤ το δίνουν ο Κλαρκ Γκέιμπλ και η Βίβιαν Λι στο «Οσα παίρνει ο άνεμος» του Βίκτορ Φλέμινγκ.
Ο αμερικανικός εμφύλιος, με τη ματιά των Νοτίων (που πολύ αγαπούσαν τους… μαύρους, όπως και αυτοί, αν και δούλοι, τα λευκά αφεντικά τους, σύμφωνα με τη συγγραφέα Μάργκαρετ Μίτσελ), στέκεται η αφορμή για να γνωριστούν η αριστοκράτισσα και κακομαθημένη Σκάρλετ Ο’ Χάρα και ο τυχοδιώκτης Ρετ Μπάτλερ, αλλά και η αιτία για να χωρίσουν. Αλλωστε, έπειτα από έναν πόλεμο, πόσω μάλλον τον συγκεκριμένο, τίποτα δεν παραμένει το ίδιο.
Η ατάκα του πρωταγωνιστή «Ειλικρινά, αγαπητή μου δεν δίνω δεκάρα» επισκιάζει, την ακόμα πιο διάσημη της πρωταγωνίστριας «Αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα».
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ φιλιά δίνουν ο Ρίτσαρντ Γκιρ και η Ντέμπρα Γουίνγκερ στο «Ιπτάμενος και τζέντλεμαν» του Τέιλορ Χάκφορντ.
Αυτός φτωχόπαιδο που θέλει να γίνει αξιωματικός του Ναυτικού για ν’ αλλάξει τη μοίρα του. Αυτή πτωχή πλην αξιοπρεπής επαρχιωτοπούλα που θέλει κι αυτή να ξεφύγει από τη μιζέρια της κωμόπολης. Γνωρίζονται, ερωτεύονται και κάνουν όνειρα παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν. Και στο φινάλε, οι θεατές ψάχνουν για χαρτομάντιλα… Η ταινία έκανε πρώτο όνομα τον Γκιρ και μας γνώρισε τη γλυκιά Γουίνγκερ με την υπέροχη αισθαντική φωνή.
ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ στο σινεμά του 20ού αιώνα το δίνουν ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ και η Ινγκριντ Μπέργκμαν στην αξεπέραστη «Καζαμπλάνκα» του Μάικλ Κέρτιζ. Είναι το φιλί τους στο Παρίσι, λίγο πριν ο πόλεμος τους χωρίσει. Και όταν ξανασυναντιούνται στην αφρικανική πόλη αυτός, ο Ρικ, είναι ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου και εκείνη, η Ιζλα, σύζυγος αρχηγού της Αντίστασης. Ταινία μύθος, της οποίας οι ατάκες μάς συντροφεύουν μέχρι σήμερα. Γνωστότερη όλων «να συλληφθούν οι συνήθεις ύποπτοι»… Και είναι η μοναδική ταινία, όπου από μια ιστορία αγάπης γεννιέται μια ανδρική φιλία. Και αν οι πρωταγωνιστές όπως λένε «θα έχουμε για πάντα το Παρίσι», εμείς έχουμε τη χαρά να τη βλέπουμε και να την ξαναβλέπουμε κι ευχαριστούμε το θεό του Χόλιγουντ που έκανε τον… Ρόναλντ Ρίγκαν ν’ αρνηθεί το ρόλο!
πηγή: Αναδημοσίευση του άρθρου “Φίλα με ακόμα…” του Γιώργου Τζεδάκη από την “Ελευθεροτυπία”