logominipng 1 6106fad65

Άρθρα

KOY 2844 new 50839340a

Βραβείο Επιστήμης – Φανή Κούκουλη

Φανή Κούκουλη,

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου της Σορβόννης «Pierre και Marie Curie»,

Ερευνήτρια Νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Pasteur του Παρισιού.

 

Η Δρ. Φανή Κούκουλη είχε από μικρή ένα πάθος και μια βαθειά επιθυμία να αφοσιωθεί σε αυτό. Ήθελε να θέτει ερωτήματα και ήταν ικανή να κάνει τα αδύνατα δυνατά, για να πάρει τις απαντήσεις που τόσο ποθούσε. Έχοντας μέσα της  την έρευνα και με τη δύναμη της θέλησης, της επιμονής  και της υπομονής, μετουσίωσε την αναζήτηση σε όραμα, τη γνώση σε δημιουργία, τη σκληρή προσπάθεια σε επιτυχία.

Έτσι, μετά από σπουδές σε Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη και Παρίσι και μια αξιόλογη πορεία για χάρη της επιστήμης, καταξιώθηκε στη συνείδηση της επιστημονικής κοινότητας και απέκτησε διεθνή αναγνώριση.

Κατάγεται από το Λιτόχωρο του νομού Πιερίας και σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ομάδα Σπογγόμορφων Εγκεφαλοπαθειών.

Το 2012 κέρδισε υποτροφία από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ώστε να εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή, καθώς έγινε δεκτή σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά διεθνή προγράμματα διδακτορικών σπουδών στη Γαλλία, ενώ αργότερα ακολούθησε εκπαίδευση και εξειδικεύτηκε πάνω στις μικροσκοπικές αναλύσεις των νευρώνων του εγκεφάλου στο Cold Spring Harbor της Αμερικής.

Με όπλα της την αγάπη για το αντικείμενο έρευνας που διεξήγε, τον ζήλο  και την εργατικότητά της, το 2016 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Pierre και Marie Curie στο Παρίσι με θέμα: «Ο ρόλος των νικοτινικών υποδοχέων στη δραστηριότητα των νευρώνων σε υγιή και ασθενή εγκέφαλο».

Η νευροβιολογική έρευνα που διεξάγει στο Ινστιτούτο Pasteur του Παρισιού εστιάζεται σε γενετικές μεταλλάξεις των νικοτινικών υποδοχέων που προδιαθέτουν σε ψυχιατρικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Στο επιστημονικό συγγραφικό της έργο συγκαταλέγονται δημοσιεύσεις στις οποίες περιγράφεται πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος σε παθολογίες όπως η Σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ προτείνοντας θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Το όνειρό της είναι κάποια μέρα με συλλογική προσπάθεια, η πρόοδος και η επιστήμη να θριαμβεύσουν ακόμη περισσότερο, ώστε η ανθρωπότητα να καλυτερεύσει και να φωτιστούν και άλλοι δρόμοι που οδηγούν στην ίαση, στην υγεία μέσα από την αναζήτηση, την έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων.

Τυγχάνει διεθνούς σεβασμού και έχει τιμηθεί και βραβευτεί για το επιστημονικό της έργο από διάφορους διεθνείς φορείς. Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνεται το βραβείο της L’Oréal-UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», που αποτελεί σημαντική ανταμοιβή της εργατικότητας  και της αφοσίωσης.

Έλαβε, επίσης, το πρώτο βραβείο στις βιοϊατρικές επιστήμες στο Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας , τιμήθηκε με το βραβείο Gandy από την Καγκελαρία των Πανεπιστημίων του Παρισιού στη Σορβόννη, και πρόσφατα βραβεύτηκε από την Αμερικανική Ένωση  Νευροψυχοφαρμακολογίας.

 

Η Φανή Κούκουλη αντιπροσωπεύει μία ήρεμη δύναμη που μπορεί, αρκεί μόνο να το θελήσει. «Η θέληση όταν τη φωτίζει η γνώση, γνωρίζει πάντοτε τι θέλει».

Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα