Βραβείο Λογοτεχνίας – Βικτώρια Χίσλοπ
Αρχικά ήταν γνωστή στους λογοτεχνικούς και βιβλιοφιλικούς κύκλους, μέχρι που η προβολή της τηλεοπτικής σειράς «το Νησί» , που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου της, την έκανε όχι μόνο πασίγνωστη, αλλά και ιδιαίτερα αγαπητή σε όλη την Ελλάδα.
Η Βικτόρια Χίσλοπ γεννήθηκε στην περιοχή του Κεντ στην νοτιοανατολική Αγγλία και σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις εκδόσεις και τη δημοσιογραφία. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως δημοσιογράφος, έγραψε για την εκπαίδευση, τα παιδιά και τα ταξίδια και βρέθηκε ως απεσταλμένη σε κάθε ήπειρο της γης.
Εμπνευσμένη από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, το εγκαταλειμμένο νησάκι των λεπρών, έγραψε το μυθιστόρημα «Το Νησί» το 2005. Με το βιβλίο αυτό εισήλθε επίσημα στον κόσμο της λογοτεχνίας.
Η ευαίσθητη πένα της έμελε να αγγίξει εκατομμύρια ανθρώπους σχεδόν σε όλη τη γη.
«ΤΟ Νησί» έγινε διεθνές μπεστ σέλερ με πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα που πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, σε τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων που προβλήθηκε δυο φορές από το Mega.
Ας σημειωθεί ότι απέρριψε πρόταση που της είχε γίνει από το Χόλυγουντ για να γίνει κινηματογραφική ταινία γιατί φοβήθηκε ότι το βιβλίο της θα γινόταν ταινία τρόμου, κάτι που δεν το ήθελε.
Κατατάχθηκε δε, ανάμεσα στα 100 πιο επιτυχημένα βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία και της απονεμήθηκε ο τίτλος της νεοεισερχόμενης συγγραφέως της χρονιάς των British Book Awards (Βρετανικών Βραβείων Βιβλίων).
Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι είναι πρέσβειρα της «Lepra», μιας φιλανθρωπικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, που συγκεντρώνει χρήματα για τη θεραπεία των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο σε όλο τον κόσμο.
Η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε στη συνέχεια στην Ισπανία και στο βιβλίο της «Η Επιστροφή» The Return ,που έγινε επίσης μπεστ σέλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιστρέφει στην Ελλάδα και γράφει για τα οδυνηρά μυστικά του εμφυλίου πολέμου.
Τη βρίσκουμε ξανά στην Ελλάδα. Με το τρίτο της μυθιστόρημα, The Thread (Η κλωστή), που αφηγείται την εντυπωσιακή και ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλονίκης και του λαού της στον 20ό αιώνα. Από τον ξεριζωμό της Σμύρνης μέχρι την καθημερινή τους ζωή οι ήρωες σκιαγραφούνται με ιδιαίτερη ευαισθησία. Δημοσιεύθηκε το 2011 και έτυχε ευρείας αναγνώρισης. Συγχρόνως επιβεβαίωσε τη φήμη της ως εμπνευσμένης αφηγήτριας και ήταν υποψήφιο στα British Book Awards .
Ακολούθησε η χαρακτηριζόμενη ως πολύ θαυμαστή συλλογή των ελληνικών σύντομων ιστοριών, The Last Dance and Other Stories (Ο τελευταίος χορός και άλλες ιστορίες).
Το βιβλίο Η Ανατολή (Sunrise), με θέμα της Κύπρο, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν το νούμερο ένα μπεστ σέλερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.
Ακολουθούν οι Cartes Postales από την Ελλάδα, που είναι η πρώτη της δουλειά με έγχρωμη και φανταχτερή εικονογράφηση. Είναι η ιστορία μιας Αγγλίδας στην Πελοπόννησο και όχι μόνο – και διαπνέεται από το μότο «Ζήσε τη ζωή σου στο έπακρο»
Το βιβλίο αναδείχθηκε πρώτο σε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε το 2017 και κατείχε την πρώτη θέση επί πέντε εβδομάδες. Έχει ήδη μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Βρετανικών Βιβλίων μυθιστόρημα της χρονιάς.
Τα βιβλία της Βικτώριας μεταφράζονται σε περισσότερες από τριάντα πέντε γλώσσες και έχουν γίνει μπεστ σέλερ στην Κίνα, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει επίσης κερδίσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία στη Γαλλία.
Άλλωστε στο γράψιμό της, αναγνωρίζει κανείς μια ιδιαίτερα ταλαντούχο συγγραφέα, η οποία σκάβει, γνωρίζει, μαθαίνει και εμβαθύνει στο ιστορικό πλαίσιο των ιστοριών της και στη συνέχεια χρησιμοποιεί δεξιοτεχνικά τη μυθοπλασία για να στήσει υπέροχα μυθιστορηματικά σκηνικά και εικόνες γεμάτες συναίσθημα και ανθρωπιά.
Εκτός από τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας (άλλωστε η τελική φιλοδοξία της είναι να διαβάζει τα πάντα και τα πάντα χωρίς την παρουσία ενός λεξικού δίπλα της), ξοδεύει τον ελεύθερο χρόνο της παίζοντας τένις, πηγαίνοντας στο θέατρο και τον κινηματογράφο και ταξιδεύοντας. Η Βικτώρια μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπου έχει δικό της σπίτι.
Μετά από όλα αυτά θα ήταν περιττό να πούμε γιατί το βραβείο λογοτεχνίας απονέμεται σε μια Βρετανίδα που γνωρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες καλύτερα από τον καθένα και με αγάπη συστήνει την Ελλάδα του χθες και του σήμερα σε όλη τη γη.