logominipng 1 6106fad65

Άρθρα

KOY 3087 new 509080d00

Βραβείο Μουσικής – Μαρία Μακράκη

                           ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ

 

Πρεσβεύει στο εξωτερικό μια διαφορετική σύγχρονη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας, της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι η Διευθύντρια Ορχήστρας Μαρία Μακράκη.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Αθήνα λαμβάνοντας δίπλωμα πιάνου και πρώτο βραβείο, καθώς και Aνωτέρων Θεωρητικών (δίπλωμα Αντίστιξης, Φούγκας, Σύνθεσης) από το Ωδείο Αθηνών με καθηγητές τον Περικλή Κούκο, Άλκη Μπαλτά και Αφροδίτη Λυρούδια.

Αποφοίτησε με master diplom από το Φυσικό τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στη Διεύθυνση Oρχήστρας στο Πανεπιστήμιο Kαλών Tεχνών (Universität der Künste) στο Βερολίνο, ως υπότροφος της DAAD (Deutsche Akademische Austauschdienst), των ιδρυμάτων Schubert, Franz Grothe και του Πανεπιστημίου Kαλών Tεχνών Βερολίνου, με καθηγητές τους Hanns Martin Rabenstein και Isaiah Jackson όπου και πήρε το δίπλωμα της με την υψηλότερη διάκριση.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Διεύθυνση Oρχήστρας (Doctor of Musical Arts Degree in orchestral conducting-DMA) στο Πανεπιστήμιο Μουσικής “Hanns Eisler” του Βερολίνου με ειδικό καθηγητή τον Hans Dieter Baum και μεταπτυχιακά σεμινάρια με διακεκριμένους μαέστρους.

Στον πέμπτο διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας στην Τσεχία κερδίζει το πρώτο βραβείο και συμπράτει με ορχήστρες της Τσεχίας.  Το 1996 διακρίνεται με το βραβείο του διαγωνισμού διεύθυνσης ορχήστρας “Carl Maria von Weber” στο Μόναχο, δημιουργώντας μια μακροχρόνια συνεργασία με τη Ραδιοφωνία του Μονάχου και τον ίδιο χρόνο βραβεύεται και εισάγεται ως υπότροφος στο πρόγραμμα προώθησης νέων διευθυντών ορχήστρας του Γερμανικού Συμβουλίου Μουσικής “Deutscher Musikrat Dirigentenforum”.

Ως διευθύντρια ορχήστρας έχει διευθύνει επανειλλημένα πολλές εξέχουσες Ευρωπαϊκές ορχήστρες στην Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, Ελβετία, Ουκρανία, Τσεχία, στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έχει συμπράξει μεταξύ άλλων με τις Ραδιοφωνίες της Κολωνίας, Μονάχου, Στουτγάρδης, Φρανκφούρτης, με τις και ηχογραφεί, με τη Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ Αθηνών, και άπειρες παγκοσμίως φημισμένες φιλαρμονικές, συμφωνικές και κρατικές ορχήστρες όπως  Baden-Badener, Berlin, και Nürnberg. Επίσης με θέατρα, όπως του του Bremen, Giessen, Halle, Heidelberg, Münster, καθώς επίσης και ως προσκεκλημένη στην Τσεχία, Πολωνία, Ουκρανία, Ελβετία, Αγγλία, Αυστρία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Συμφωνική ορχήστρα της Βοστώνης).

Έχει λάβει εξαίρετες κριτικές, σε ευρείας κυκλοφορίας έγκριτα περιοδικά, όπως το “Das Orchester”, το “Opernwelt”, το “Νeafon” καθώς και σε εφημερίδες, όπως η “Berliner Morgenpost”, η “Die Welt” και πολλές άλλες.

Στο διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας στο Solingen της Γερμανίας τον Απρίλιο 2000 κερδίζει το πρώτο βραβείο καθώς και τη θέση της διευθύντριας ορχήστρας της Bergische Symphony Orchestra. Καθώς οι βραβεύσεις διαδέχονται η μια την άλλη, το 2001 εισάγεται στην ανώτατη καλλιτεχνική λίστα προώθησης νέων διευθυντών ορχήστρας του Γερμανικού κράτους “Maestros von Morgen – Μαέστροι του Αύριο”, όπου της διασφαλίζει σειρές συναυλιών με διακεκριμένες γερμανικές ορχήστρες.

Το 2003 λαμβάνει την κρατική θέση της διευθύντριας ορχήστρας στην Όπερα του Chemnitz της Γερμανίας με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Ρόμπερτ Σούμαν. Από το 2007 είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Καμεράτας στο Βερολίνο. Το διάστημα 2007-09 ανακηρύσσεται διδάκτορας διεύθυνσης ορχήστρας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Regain στην Αθήνας από το 2012 και του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Πολιτισμού από το 2015.

Η Μαέστρος είναι ευρέως γνωστή ως πρεσβευτής του Ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη: στις συναυλίες της καταφέρνει να χτίσει γέφυρες μεταξύ κλασσικού ρεπερτορίου και σύγχρονης μουσικής, συμφωνικής και όπερας ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει Έλληνες και Ευρωπαίους συνθέτες ερμηνεύοντας έργα σε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις.

Ένας κύριος στόχος του καλλιτεχνικού της έργου έγκειται στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων ιδεών για τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή μουσική. Καλείται συχνά ως κριτής για διάφορους διαγωνισμούς σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας. Επιπλέον εργάζεται ως λέκτορας στον τομέα διεύθυνσης ορχήστρας . Tο καλλιτεχνικό της έργο επικεντρώνεται στη δημιουργία και εφαρμογή πρωτοποριακών διασυνοριακών προγραμμάτων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης Ευρωπαϊκής μουσικής. Είναι παντρεμένη και έχει δυο γιούς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα