logominipng 1 6106fad65

Άρθρα

borrelli 5084f4109

Βραβείο Θεάτρου – Ilaria Borrelli

ILARIA BORRELLI

 

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, συγγραφέας, σύζυγος και μητέρα. Είναι η Ilaria Borrelli. Γεννημένη στη Νάπολη της Ιταλίας, ξεκίνησε από μικρή το ταξίδι της στον κόσμο της τέχνης σπουδάζοντας πιάνο στο Conservatory of Santa Cecilia στη Ρώμη, από όπου και αποφοίτησε το 1987.  Κατόπιν ξεκίνησε σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, αλλά το πάθος της για την υποκριτική, την οδήγησε στο να εγκαταλείψει την Αρχιτεκτονική για να σπουδάσει υποκριτική στην Ακαδημία της Δραματικής Τέχνης του Σίλβιο Ντ’ Αμίκο στη Ρώμη, και αργότερα στο Παρίσι στο Corinne Blue Actor’s Studio Method.

Έγινε ηθοποιός του θεάτρου, αλλά και της τηλεόρασης και μετά από μια σημαντική καριέρα στη σκηνή, η ανήσυχη και δημιουργικά ανικανοποίητη Ιλάρια, αποφάσισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να φοιτήσει στο New School όπου πήρε και το πτυχίο της στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και συνέχισε τις σπουδές της στην παραγωγή, αλλά και την υποκριτική με τη Σούζαν Μπέτσον του Actor’s Studio.

Μετά από μια μικρή διακοπή συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γαλλική τηλεοπτική παραγωγή, ξεκινά να γυρίζει τις δικές της ταινίες, ως σκηνοθέτης.

Το γεγονός ότι η ίδια έγινε μητέρα δυο παιδιών την ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα, καθώς εστίασε στις τις βιαιότητες που πρέπει να υποφέρουν τα παιδιά στην εποχή μας. Αυτό άλλαξε την προσέγγισή της στη ζωή και αισθάνθηκε ότι πρέπει να προβάλει αυτές τις ιστορίες μέσα από ταινίες.

Η Borrelli, μέσω των ταινιών της προσπαθεί να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως αυτό των εξαναγκασμένων γάμων και της παιδικής πορνείας.

Η ταινία της «Talking to the trees», ακολουθεί τη ιστορία της Mia, μιας φωτογράφου από την Ιταλία που ταξιδεύει στην Καμπότζη για να κάνει έκπληξη στον σύντροφό της, Xavier, που εργάζεται εκεί. Όταν φτάνει ανακαλύπτει πως ο Xavier εκμεταλλεύεται το κύκλωμα παιδικής πορνείας της περιοχής και η Mia προσπαθεί να σώσει τρία κορίτσια, θύματα του κυκλώματος.

 

Το  «Talking to the trees», είχε την πλήρη υποστήριξη της UNICEF και των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπός της Borelli είναι να κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν ανήλικα κορίτσια, στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου.

Η ταινία, ένα πραγματικό χαστούκι στο πρόσωπο, που μας οδηγεί από τη ζωή μας στην ευημερία του δυτικού κόσμου που έχουμε την τύχη να έχουμε και μας οδηγεί κατευθείαν στην κόλαση ενός Καμποτζιανού κρατιδίου, όπου οι πόρνες είναι παιδιά μόλις 11 ετών, που αναγκάζονται να ζουν την καθημερινή φρίκη κάθε μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, χωρίς διαφυγή.

Το  Talking to the Trees (2012), (Μιλώντας με τα δέντρα) έλαβε πολλές διακρίσεις, όπως καλύτερη ταινία LOS ANGELES WOMEN INTL, όπως και πολλές άλλες υποψηφιότητες στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μαδρίτης.

 

Στις ταινίες της περιλαμβάνονται: Mariti in Affitto (2004), (Σύζυγοι προς ενοικίαση) Come le Formiche (2007), (Όπως τα μυρμήγκια),  2013 “FROZEN SOULS” ταινία μικρού μήκους για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν , η οποία ανακηρύχθηκε καλύτερη πολεμική ταινία στο American International Film Festival.

Έχει γράψει πολλά σενάρια για ταινίες, εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο θέατρο και στην ιταλική και την γαλλική τηλεόραση.

Από το 1999 έως και το 2007, η Borrelli δημοσίευσε τέσσερα μυθιστορήματα, αποσπώντας σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία.

 

Τόσο στα βιβλία της όσο και στις ταινίες της απεικονίζει το σύγχρονο κάδρο των έμφυλων σχέσεων, τονίζει την παράδοξη πίεση των κοινωνικών ρόλων και την

καταπίεση του γυναικείου φύλου. Mάχεται μέσα από το έργο της ενάντια στις κοινωνίες που ελέγχουν πολιτιστικά και κοινωνικά τις γυναίκες και ενίοτε τις αντιμετωπίζουν ως κατώτερα όντα. Σπάει τους κοινωνικούς κανόνες και εναντιώνεται σε θρησκευτικά και κοινωνικά status τρίτων χωρών, που υποχρεώνουν χιλιάδες κορίτσια να εκπορνεύονται, να παντρεύονται ανήλικες (8-12 ετών) εκ των οποίων μεγάλος αριθμός να πεθαίνουν από εσωτερική αιμορραγία την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Οι πιο «τυχερές» ζουν με ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή και στο σώμα τους. Αυτό θα είναι και το θέμα της επόμενης ταινίας, ο εξαναγκασμένος γάμος που θα γυριστεί στην έρημο της Αιγύπτου σύντομα.

Υποστηρίζει χειραφετημένες αρχές για την ισότητα και την ειρήνη, αγωνίζεται ενάντια στην βίαιη πατριαρχική οικογένεια και έχει βραβευτεί για το έργο της αλλά και την δυναμική φωνή που αρθρώνει μέσα από τις δράσεις της.

 

Η Ιλάρια Μπορρέλλι ζει μόνιμα στο Παρίσι, είναι παντρεμένη και έχει δυο παιδιά.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα