logominipng 1 6106fad65

Άρθρα

images BRABEIA2015 Tzelina 299161aea

Τζελίνα Χαρλαύτη – Βραβείο Ναυτικής Παράδοσης

Τζελίνα Χαρλαύτη – Βραβείο Ναυτικής Παράδοσης  

Η Ναυτιλία, μέσα από μια ιστορία χαμένη στο βάθος των χιλιετιών, αποτέλεσε πάντα για τη χώρα μας πηγή εθνικού μεγαλείου και πυλώνα στήριξης της εθνικής ανεξαρτησίας και οικονομίας.

Η Ελλάδα έχει την αρχαιότερη παράδοση ανάμεσα στις λεγόμενες ναυτικές χώρες. Μια παράδοση πολυεπίπεδη, που άλλοτε μπλέκει με το μύθο, άλλοτε καταμαρτυρά τη διάδοση του πολιτισμού μας, άλλοτε διηγείται πράξεις ηρώων και σήμερα καταγράφει τις προόδους της Ναυτικής μας Οικονομίας.
Ανάμεσα στους θεματοφύλακες της ναυτικής μας παράδοσης, ξεχωριστή θέση έχουν οι δάσκαλοι και οι συγγραφείς, οι οποίοι αφενός διδάσκουν τη ναυτική μας ιστορία και αφετέρου ερευνούν, γράφουν και διασώζουν κάθε πολύτιμο κομμάτι της.
Ένας από αυτούς τους φωτισμένους δασκάλους-συγγραφείς είναι η Πανεπιστημιακός, καθηγήτρια και συγγραφέας Ναυτιλιακής Ιστορίας κα Τζελίνα Χαρλαύτη, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στην επιστημονική έρευνα σχετικά με την ελληνόκτητη ναυτιλία. 

Η Τζελίνα Χαρλαύτη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.).
Δίδαξε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το 1991 μέχρι το 2002, και από το 2003 στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας (2004-2008), Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ναυτιλιακής Οικονομικής Ιστορίας (2004-2008) και Visiting Fellow στο Harvard Business School (2008) και στο All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2009).

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων.

Τα τελευταία της βιβλία είναι Merchant ‘Colonies’ in the Early Modern Period (15th – 18th Centuries), (συνεργ. με Viktor Zakharov και Olga Katsiardi-Hering, Chatto & Pickering 2012), World’s Key Industry. History and Economics of International Shipping, (συνεργασία με Stig Tenold και Jésus M. Valdaliso, Palgrave/MacMillan, 2012), Greeks in Romania, 19th century, (συνεργασία με Radu Pǎun,Historical Archive of Alpha Bank, Αθήνα 2013) και Η ναυτιλία των Ελλήνων, 1700-1821, (συνεργασία με Κατερίνα Παπακωνσταντίνου, Κέδρος, Αθήνα 2013).

Έχει διευθύνει ένα σημαντικό αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων ανάμεσα στα οποία και το πρόγραμμα “Ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα” σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου, 1998-2004. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛΗΣ: Μαύρη Θάλασσα και πόλεις λιμάνια, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία” σε συνεργασία με πέντε ελληνικά και έντεκα ξένα (από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία και ΗΠΑ) πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα