logominipng 1 1 6200b6a81

Άρθρα

images braveia2018 KOY2 5826 333370067

Βραβείο Ναυτιλίας – Δωροθέα Ιωάννου

 

Βραβείο Ναυτιλίας – Δωροθέα Ιωάννου

 

Ναυτιλία, ένας τομέας άρρηκτα συνδεδεμένος με τη χώρα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, δύσκολος και ιδιαίτερα απαιτητικός, στον οποίο για να ξεχωρίσει κανείς θα πρέπει να διαθέτει πολλά και ικανά στοιχεία μιας ξεχωριστής προσωπικότητας. Μια τέτοια προσωπικότητα είναι η Δωροθέα Ιωάννου ,η οποία κατέχει την αξιοζήλευτη θέση της Chief Commercial Director The American P&I Club.

Με 25 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, εκ των οποίων τα 20 στον τομέα των Ναυτασφαλίσεων, με αποδεδειγμένες επαγγελματικές ικανότητες, επιχειρηματική οξύνοια δυναμική προσωπικότητα και  σημαντική παρουσία στην αγορά, η Δωροθέα είναι μια πραγματική ηγέτης της γενιάς της στον τομέα των Ναυτασφαλίσεων και η μοναδική που κατέχει θέση υψηλόβαθμου στελέχους στρατηγικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάμεσα σε γυναίκες αλλά και άνδρες Ελληνοκυπριακής και Ελληνοαμερικανικής καταγωγής στην αγορά των P&I clubs. 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. Έχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το City University of New York και Juris Doctorate από το St. John’s University of Law στην Νέα Υόρκη.

Αφού μετακόμισε στην Ελλάδα το 1997 και μην έχοντας επαγγελματικές διασυνδέσεις στην χώρα, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες  και αρχικά εργάστηκε σε τοπικά δικηγορικά γραφεία που ασχολούνταν με ένα ευρύ φάσμα εμπορικών συναλλαγών και δικαστικών διαφορών, καθώς και με θέματα Ελληνικού ναυτικού δικαίου.

Το 1998 άρχισε να εργάζεται για μια μεσιτική εταιρία ναυτασφαλίσεων, όπου εν τέλει απέκτησε διοικητική θέση ως Νομικός σύμβουλος καθώς και στο τμήμα των Claims και ξεκίνησε σταδιακά να γίνεται γνωστή ως ένα ανερχόμενο ταλέντο στην διαχείριση ναυτικών ατυχημάτων.

Το 2005, εντάχθηκε στην  SCB (Hellas) Inc., το γραφείο του Πειραιά της διαχειρίστριας εταιρίας, SCB Inc., του American P&I Club σαν Claims Executive και γι’ ακόμη μια φορά διακρίθηκε για τον ζήλο της. Συμμετείχε σε συνέδρια με την ιδιότητα του ομιλητή ως ειδική στον τομέα των ναυτασφαλίσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα ανά τον κόσμο.

 Ως αναγνώριση των ικανοτήτων της και της προσπάθειας που είχε έως τότε καταβάλει, το 2009 της ζητήθηκε να αναλάβει καθήκοντα Claims Manager όπως επίσης και την γενική διοίκηση του γραφείου. Ανέπτυξε μια δυνατή ομάδα στο ελληνικό γραφείο απαρτιζόμενη κατά 90% από γυναίκες επαγγελματίες, ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό εάν αναλογιστεί κανείς πως αρχικά όταν ξεκίνησε την καριέρα της στις ναυτασφαλίσεις, υπήρχαν ελάχιστες γυναίκες που εργάζονταν στον κλάδο και καμία σε διοικητικό επίπεδο.

 Το 2010, έγινε η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της διαχειρίστριας εταιρίας του American Club στην Νέα Υόρκη, Shipowners Claims Bureau Inc., και ασχολήθηκε με την εταιρική στρατηγική.

Κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου ανέπτυξε ένα πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, της δόθηκε η θέση της Διευθύντριας Περιφερειακής Ανάπτυξης για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Το μοντέλο που υιοθετήθηκε για τις περιοχές αυτές επέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα και έτσι, το 2015 προήχθη σε Παγκόσμια Διευθύντρια Ανάπτυξης.

 

Κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου, κατείχε ρόλο κλειδί στην προώθηση της ανάπτυξης της θυγατρικής εταιρίας του Club για Hull and Machinery ασφάλιση, την AHHIC Ltd. Επίσης, αποτελεί την μοναδική γυναίκα  που έχει διοριστεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Η Δωροθέα Ιωάννου έχει πρωτοπορήσει με την εφαρμογή μιας ισχυρότερης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στο American Club. Το 2012, και υπό την επίβλεψή της, το American Club παρουσίασε το Posidonia Charity Initiative (Πρωτοβουλία Φιλανθρωπίας των Ποσειδωνίων), συγκεντρώνοντας έτσι περισσότερα από 250.000 ευρώ για τρία διαφορετικά φιλανθρωπικά προγράμματα στην Ελλάδα με σκοπό να βοηθήσει τις οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση καθώς επίσης και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

 

Παράλληλα, έχει πάθος να επενδύει χρόνο στη νέα γενιά, για να δημιουργήσει και να αναπτύξει τη νέα ταλαντούχα γενιά της ναυτασφαλιστικής αγοράς. Υλοποίησε σε παγκόσμιο επίπεδο το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης για την εταιρεία το 2016 και επιπλέον αναλαμβάνει προσωπικά την καθοδήγηση φοιτητών και νέων επαγγελματιών και εκτός του εργασιακού της ωραρίου.

 

Έχει αναπτύξει τη φήμη μίας εκ των μελλοντικών ηγετικών μορφών στο ναυτασφαλιστικό κλάδο και τα επιτεύγματά της προς αυτή την κατεύθυνση αναγνωρίστηκαν πρόσφατα, όταν επιλέχθηκε από τα Lloyd’s List 2017 ως η νικήτρια του Βραβείου “Next Generation in Shipping” και έλαβε την πρώτη θέση στους 5 κορυφαίους «ανερχόμενους ηγέτες» της επόμενης γενιάς της Ναυτιλίας του Lloyd’s List.

Ως περήφανη μητέρα μιας 18χρονης κόρης που σπουδάζει σε Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια κατά τη διάρκεια της καριέρας της για να ισορροπήσει οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις παρά τις υψηλές απαιτήσεις ως προς τα επαγγελματικά ταξίδια που πραγματοποιούσε και θεωρεί την κόρη της ως «το σημαντικότερο κίνητρο για να κοιτάζει πάντα το μέλλον και να γίνεται καλύτερος άνθρωπος».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα