logominipng 1 6106fad65

Άρθρα

eirinintaifa1 5120a0aac

Βραβείο Ναυτικής Παράδοσης – Ειρήνη Νταϊφά

ΕΙΡΗΝΗ Στ. ΝΤΑΪΦΑ

 Σε πρώτη ματιά ξεχωρίζει για τη φινέτσα, τους τρόπους της, το αραχνοΰφαντο και ευγενικό, αλλά συγχρόνως δυναμικό και αγέρωχο παρουσιαστικό της. Η Ειρήνη Νταϊφά, κόρη των αειμνήστων Ελένης και  Σταύρου Νταϊφά – ο οποίος για έξι περίπου δεκαετίες μεσουρανούσε στα δρώμενα της Ναυτιλίας – γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στην Ελλάδα και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Μεγάλη Βρετανία. Καθοριστικό ρόλο στη ζωή της είχαν οι γονείς της, οι οποίοι τόσο ο καθένας ξεχωριστά, όσο και ως ζευγάρι , αποτέλεσαν γι’ αυτήν πραγματικά πρότυπα προς μίμηση. Γι’αυτόν τον λόγο θεωρεί πως είναι ένα εξαιρετικά τυχερό «μείγμα» δύο πολύ ξεχωριστών ανθρώπων, που σε συνδυασμό με την ανατροφή από την οικογένειά της και την παιδεία που έλαβε, είναι η σπουδαιότερη παρακαταθήκη της.

Ίσως αυτή η παρακαταθήκη να οδήγησε στην ανατροπή των στερεότυπων που θα περίμενε να ακούσει κανείς στη συνέχεια. Ενώ θα περιμέναμε να βρούμε εξ αρχής την Ειρήνη Νταϊφά, στο γραφείο μεγάλης οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρείας, εκείνη εργάστηκε και απέκτησε επαγγελματική εμπειρία σαν Κοινωνική Λειτουργός στο «Ίδρυμα Αυτιστικών Παιδιών» της Αγίας Παρασκευής, καθώς και στο «Αναμορφωτήριο Ανηλίκων Κορασίδων», στο τμήμα «Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού», βιώνοντας συγκλονιστικές εμπειρίες , καθοριστικές για τον τρόπο που προσεγγίζει τον ανθρώπινο πόνο και τα προβλήματα. Βιώνοντας καθημερινά την εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα ανθρώπων λιγότερο προνομιούχων, με πολλά και επίπονα προβλήματα, σωματικά, ψυχολογικά και διαβίωσης, έκλαιγε σχεδόν κάθε βράδυ. Ένας καταξιωμένος ψυχολόγος, της είπε τότε, πως είχε ένα μικρό σύνδρομο «Μητέρας Τερέζας» και πως έβαζε τον εαυτό της σε υποδεέστερη μοίρα, όπως και ότι λόγω της έντονης ενσυναίσθησής της, βίωνε προσωπικά τα προβλήματα όλων αυτών των ανθρώπων. Όπως η ίδια αναφέρει, «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την σωματική, πνευματική, νοητική και βιολογική αρτιότητα του ανθρώπου! Μόνο τότε καταλαβαίνεις τι θα πει να είσαι πραγματικά τυχερός! Είδα, άκουσα και βίωσα καταστάσεις τόσο σκληρές, για τις οποίες δεν επιτρέπεται να μιλήσει κανείς. Σε συνδυασμό δε, με την ασθένεια της μητέρας μου, που δυστυχώς βίωσα από πολύ νεαρή ηλικία, εξοικειώθηκα από πολύ νωρίς με την φθαρτότητα της ανθρώπινης φύσης, γεγονός που συνέβαλε και στην «πρόωρη προσγείωσή» μου σε μια δύσκολη και τρυφερή ηλικία, με αποτέλεσμα μια πολύ γρήγορη ωρίμανση».

Παράλληλα με τις σπουδές της, δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της Ναυτιλίας αναλαμβάνοντας, μετά την αποδημία του αείμνηστου πατέρα της, την οικογενειακή επιχείρηση, στη οποία και συνεχίζει μέχρι σήμερα, ως Πρόεδρος/Διευθύνουσα Σύμβουλος της STAVROS DAIFAS MARITIME CORPORATION S.A.. Στον ιδιαίτερα δυναμικό, συναρπαστικό , απαιτητικό, ριψοκίνδυνο και ανταγωνιστικό κόσμο της Ναυτιλίας τη βοήθησαν η αγάπη της για την θάλασσα και για το σπουδαίο έργο του πατέρα της ως πλοιοκτήτη.

Η σχέση της με τον Πειραιά ξεκινάει καταρχάς από την αγάπη της για την ίδια την πόλη. Σήμερα στον Πειραιά,  ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου, συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα προσπαθώντας να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών, την αισθητική της πόλης, καθώς επίσης και να τονίσει την τεράστια ιστορική της ταυτότητα, μιας και ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η τέχνη είναι στα γονίδιά της.

Το 2016 εξελέγη Πρόεδρος της «ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ»– γεγονός που φέρνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Λέσχης γυναίκα σε αυτή τη θέση. Όπως η ίδια δηλώνει:  «Η προσωπική ανάγκη της προσφοράς, με όλες μου τις δυνάμεις, στο κοινωνικό σύνολο και η αγάπη μου για την πόλη του Πειραιά, που κληρονόμησα από τον πατέρα μου, με ώθησαν να αναμειχθώ στα Κοινά και αισθάνθηκα μεγάλη χαρά και τιμή όταν οι Πειραιώτες με εξέλεξαν Δημοτική Σύμβουλο, που έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν μου προτάθηκε και μου δόθηκε η θέση της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά. Για ανάλογες αρχές και αξίες, όταν πριν από τρία σχεδόν χρόνια μου προτάθηκε να θέσω υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, παρά το ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα μου, δεν δίστασα καθόλου. Η εκλογή και η ανάδειξή μου στην θέση της πρώτης γυναίκας Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι ιδιαίτερα τιμητική αλλά και δεσμευτική ως προς τις αξίες και τους οραματισμούς που καλούμαστε όλα τα Μέλη να υπηρετήσουμε, γιατί η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά συμβολίζει την ενότητα και την σύμπνοια των ανθρώπων της Ελληνικής Ναυτιλίας. Είναι για εμένα ένας χώρος πολύ σημαντικός, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και στον αείμνηστο πατέρα μου, που μου δίνει την δυνατότητα να προσφέρω σε όλα όσα αγαπάω: Στην Ναυτιλία, στον Πειραιά, στον Πολιτισμό, στην Κοινωνική Προσφορά, στην Επικοινωνία!».

Σήμερα, συμμετέχει ενεργά σε 40 περίπου σωματεία και ιδρύματα, όπως: Γενική Γραμματέας της «HELMEPA» (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος), Αντιπρόεδρος του μη-κερδοσκοπικού πολιτιστικού σωματείου  «ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ», αρωγό μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», αρωγό μέλος του «ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑ», μέλος της «ΕΛΕΠΑΠ», υποστηρικτής του “MAKE A WISH”, Επίτιμο Μέλος, υποστηρικτής και χορηγός της «MEDASSET» (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών), μέλος του Δ.Σ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΚΕΝΥΑΤΩΝ «ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΜΒΡΟΣ» (έχει αναλάβει την «υιοθεσία»/υποτροφία 4 παιδιών για όλη τους την εκπαίδευση) και σε άλλα πολλά, προσφέροντας πολύτιμο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, το οποίο αποτελεί στάση ζωής για την ίδια. Μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ για μια τετραετία. Όπως ο πατέρας της, έτσι και η ίδια, βρίσκεται κοντά στους νέους ανθρώπους προσφέροντας υποτροφίες  στην μνήμη του˙ μία μέσω της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ για μεταπτυχιακές σπουδές στη Ναυτιλία και μία μέσω της «HELMEPA»  για μεταπτυχιακές σπουδές στη Ναυπηγική-Θαλάσσια Μηχανική και Τεχνολογία. Επιπλέον, είναι μέλος της Ακαδημίας του «LLOYDS LISTGREEK SHIPPING HALL OF FAME», κριτής των «LLOYDS LISTGREEK SHIPPING AWARDS 2017» και «2018», καθώς και κριτής του θεσμού με έδρα το Λονδίνο «GREEK INTERNATIONAL WOMEN AWARDS».

Η Ειρήνη Νταϊφά είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα! Υπηρετεί τη ναυτική παράδοση έχοντας κληρονομήσει από τους αείμνηστους γονείς της,  όλα τα πολύτιμα εφόδια και τις αδιαπραγμάτευτες αξίες για να τα καταφέρει στους χώρους που δραστηριοποιείται: της Φιλανθρωπίας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Πολιτισμού, της Ναυτιλίας, του Επιχειρείν !

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα