Βραβείο Πολιτισμού – Λίλα Ντε Τσάβες
Η διάδοση του πολιτισμού, μέσα από τη γνώση, την καλλιέργεια της αισθητικής και την προβολή των επιτευγμάτων του, αποτέλεσε και αποτελεί ένα διαρκές πρόσταγμα για μια ξεχωριστή γυναίκα την Εθνολόγο και Πρόεδρο H&Μ Heritage and Museums Λίλα Ντε Τσάβες.
Από μικρή ηλικία είχε αναπτύξει ιδιαίτερες δραστηριότητες εθελοντισμού ορμώμενη από τις οικογενειακές προτροπές, με το μότο, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλοι γύρω μας να είναι ευτυχισμένοι.
Η μητέρα, βέρα Αθηναία, σύμφωνα με την πρώτη απογραφή του 1834, με σπουδές πιάνου στο Ωδείο Αθηνών , φρόντισε για τη μουσική της παιδεία, και ο φιλότεχνος και φιλάνθρωπος πατέρας της έσπειρε την αγάπη για τις τέχνες. Στα γυμνασιακά χρόνια στη σχολή Μωραϊτη, η εμπειρία του να ακούς δια ζώσης τον Βενέζη, τον Μυριβήλη, τον Ελύτη και τον Δοξιάδη να μιλούν για την καινούργια επιστήμη της οικιστικής ήταν καταλυτική για την εξέλιξη της προσωπικότητάς και των επιλογών της ζωής της.
Ο πατέρας της, αν και γιατρός και κλινικάρχης δεν την άφησε να δώσει εξετάσεις στην ιατρική, που ήταν και το όνειρό της. Αντ’αυτού σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Ασχολήθηκε με την έρευνα σε θέματα συγκριτικής εθνολογίας και μελέτησε επισταμένως την μικροτεχνία με σπάνια για την εποχή ειδίκευση στα Ιστορικά υφάσματα, Κοσμήματα και Ενδυμασίες, πάντα σε σχέση με τον “άνθρωπο”.
Όταν επέστρεψε από την Γενεύη, συνεργάστηκε ως σύμβουλος με το τότε πρωτοδημιουργηθέν γραφείο της ΕΟΚ στην Αθήνα και με τον Εθνικό Οργανισμό Ελληνικής Χειροτεχνίας και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις κοσμήματος, Nancy (Νάνσυ) και New York, όπου και βραβεύτηκε.
Λίγο αργότερα εντάχθηκε στο Μουσείο Μπενάκη ως υπεύθυνη της κοπτικής συλλογής.
Ερχόμενη σε επαφή με τον πολιτιστικό εθελοντισμό και σε αμφίδρομη συνεργασία με τα μεγαλύτερα μουσεία και πανεπιστήμια, άρχισε να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2002 εκλέχθηκε Γενική Γραμματεύς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων Των Μουσείων WFFM και με την ιδιότητά της αυτή ταξίδεψε ως επίσημη προσκεκλημένη, για να προωθήσει την ιδέα δημιουργίας Φίλων στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως στο Κιότο της Ιαπωνίας, στη Μόσχα, στη Σιγκαπούρη, στη Νήσο του Πάσχα την οποία επισκέφθηκε με την Πρόεδρο της Χιλής Michelle Bachele, στο Αμπακάν στη Σιβηρία όπου έθεσε τον θεμέλιο λίθο του μεγαλύτερου μουσείου της Ευρασίας, στην Κορέα, στη Νότιο Αφρική, κ.λ.π.
Παράλληλα για το γνωστικό της επίπεδο ως Εθνολόγου δημιούργησε και δίδαξε ένα ταχύρρυθμο πρωτοποριακό σεμινάριο αργυροχρυσοχοΐας στην «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» εκπαίδευση ενηλίκων στο Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο υπήρξε υπεύθυνη επί 23 χρόνια, και όπου έχουν φοιτήσει περισσότερα από χίλια πεντακόσια άτομα, στην πλειονότητά τους γυναίκες. Πολλοί ,έχουν αναγνωρισθεί ως “ντιζάινερ” διεθνώς και εκθέτουν και σε μουσεία της ΝΥ.
Υπήρξε επίσης Καθηγήτρια M.A. Master of Art programme στο Southeastern American College in Athens, επισκέπτρια Λέκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Έδρα Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και επιβλέπουσα μεταπτυχιακών στα θέματα “Υφασμάτων”, “Exvotos” (ΕΞΒΟΤΟΣ) και “Μεταλλοτεχνίας” το 1996.
Διδάσκει την Ιστορία της Τέχνης των υφασμάτων και των κοσμημάτων σε θέματα συγκριτικής εθνολογίας προσκεκλημένη ως λέκτορας σε διεθνή πανεπιστήμια όπως το Stanford University της California ,το, Ain Shams (Έιν Σαμς) Πανεπιστήμιο του Καΐρου, το University of Lecce και Τάραντο στη Ιταλία, το Saint John στη Μάλτα, κ.α., –
Καθώς και σε μουσεία όπως: το Ιστορικό Μουσείο Υφασμάτων της Λυόν, το Victoria & Albert Museum του Λονδίνου,- το The State Museum of Moscow, στη Ρωσία,- το Museum Saori Foundation στην Ιαπωνία,- το Εθνικό Μουσείο του Λουξεμβούργου, το Press Club της Washington και αναρίθμητα άλλα. Ως Επίσημη καλεσμένη από τους Δημάρχους της Νήσου Shodoshima, Ιαπωνία φύτεψε μία ελιά ως ένδειξη φιλίας και αδελφοποίησης με την χώρα μας, όπου αναρτήθηκε μπρούτζινη πλακέτα .
Έχει συγγράψει πολλά βιβλία και δοκίμια, μεταξύ των οποίων Greek Lace at the Victoria and Albert Museum, London. Indictos, το 1999, για πρώτη φορά μελέτη του Corpus των συλλογών του V&A, – Greek Jewellery. History – Art – Technique. Catalogue of the European Conference of Jewellers Volos 1993. The first comprehensive study of the historic evolution of Greek jewellery from early antiquity up to the 20th century,-Encyclopaedia of Greece and the Hellenic Culture, Fitzroy and William, London 2000. Entry: “Metalwork”,-Έχει αρθρογραφήσει σε πολλά γνωστά έντυπα, όπως η Καθημερινή και το Βήμα και έχει συμμετάσχει σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα πολιτισμού, Ελληνικά και ξένα, όπως στο CNN, την ΕΡΤ, το TV5.
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος επί δύο τριετίες του διακεκριμένου Βρετανικού Φορέα ,EMF, Συμβούλιο της Ευρώπης ο οποίος δίνει ετησίως τα βραβεία στα σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπης .Σήμερα διατελεί Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων (WFFM) τ.Γενική Γραμματέας, νυν Πρόεδρος της ΜΚΟ «Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά & Μουσεία» H&M (Heritage & Museums, της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης) around the world σε εταιρική συνεργασία με EMF, Council of Europe,-Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων (ICOM), ΝΕΜΟ Europa Nostra,EAWC Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο γυναικών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων.ΕΟΣΦΙΜ.
Ως Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Η & Μ, Ηeritage & Museums έχει επίσης θεσμοθετήσει Μαθητικούς διαγωνισμούς Ζωγραφικής με θέμα “Ζωγραφίζοντας την Ευρώπη” για όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Αττικής με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και προσφέρει υποτροφίες και πολιτιστικά ταξίδια στους νικητές που επισκέπτονται με τους γονείς τους τα Ευρωπαϊκά βραβευμένα μουσεία. ‘Έχει μάλιστα βραβευθεί και ο ταλαντούχος μαθητής Παναγιώτης Γάφος του Α΄ Γυμνασίου Πειραιά και μαζί με την μητέρα του επισκεφθήκαν το MUCEM το πολυβραβευμένο το 2013 Μουσείο των χωρών της Μεσογείου ,στην Μασσαλία.
Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ιταλίας και το Αμερικανικό Κονγκρέσσο για τις διαπολιτισμικές της προσπάθειες και δράσεις με:
Officier de l’ Ordre National du Mérite du President de la République Française
Cavalliere del Ordine del Merito Ossi della Stella della Republica Italiana
Congressional Award, House of Representatives, USA
Η κυρία Λίλα Ντε Τσάβες είναι μια αεικίνητη, πολυδιάστατη και ακάματη πρέσβειρα του Ελληνικού Πολιτισμού στα πέρατα της γης.