logominipng 1 1 6200b6a81

Άρθρα

images BPABEIA2017 EXALIPTRON 0054 pp 3235e22e2

Βέρα Μεσσήνη – Βραβείο Εθελοντισμού

      

                Βέρα Μεσσήνη – Βραβείο Εθελοντισμού

 Σε μια εποχή που η φτώχεια προελαύνει, – σε μια χώρα που κάποιοι συνάνθρωποί μας χάνουν τα πάντα και καταστρέφονται ζωές και  οικογένειες – σε μια περίοδο που κανείς δεν μπορεί να ελπίζει στην κρατική πρόνοια, υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται, συμπάσχουν, μοχθούν και αγωνίζονται για να προφέρουν σανίδες σωτηρίας. Υπάρχουν αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι που κυριολεκτικά σώζουν ζωές.

 Μια τέτοια σπουδαία σύγχρονη Ελληνίδα, είναι η Βέρα Μεσσήνη.

 Γεννήθηκε στη Λάρισα και από μικρή ονειρευόταν να γίνει ψυχολόγος.

Στην Ελλάδα όμως δεν υπήρχε τότε αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα.

Ερχόμενη στην Αθήνα, και έχοντας ήδη δίπλωμα Αγγλομαθών Γραμματέων και Μεταφραστών, έπεσε στα χέρια της ένα φυλλάδιο του Derre College, που έδινε στοιχεία για τη Σχολή Ψυχολογίας. Αμέσως εγγράφηκε στη σχολή και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές και εκπαιδεύσεις στη Συστημική Ψυχοθεραπεία κ.λ.π

Μάλιστα από τη αγάπη της για την επιστήμη της συνέβαλε ως Γενική Γραμματέας στο να δημιουργηθεί  και η Πρώτη Ελληνική κρατική Σχολή Ψυχολογίας στην Κρήτη.

 

 Εργαζόμενη ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και καθώς η κρίση μας χτύπησε την πόρτα, ήρθε ο καιρός να αποδείξει πως η αγάπη της για την ψυχολογία πήγαζε από τη βαθιά της αγάπη για τον άνθρωπο.

 Όταν κατάλαβε ότι θα έβγαιναν κυριολεκτικά στον δρόμο, ως άστεγες , 2 χωρισμένες γυναίκες με τα παιδιά τους, τις οποίες στήριζε ψυχολογικά δωρεάν, η ψυχή της επαναστάτησε.

Ο ανθρώπινος πόνος και η κοινωνική αδικία που και ή ίδια εισέπραττε μέσω  των ασθενών της και των υπόλοιπων συμπολιτών, της έδωσαν τη δύναμη να κατορθώσει το ακατόρθωτο.

  Ίδρυσε την αστική  μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ανθρώπινοι άνθρωποι» της οποίας είναι Πρόεδρος  και αγωνίστηκε για να πραγματώσει το όραμα της κοινωνικής κατοικίας, που θα έδινε στέγη στους πιο ευάλωτους. Σε συμπολίτες μας που έχασαν τα πάντα.

Βάλθηκε να μας αποδείξει στην κυριολεξία, ότι μπορούμε όχι μόνο να λεγόμαστε άνθρωποι, αλλά και να είμαστε βαθιά , ουσιαστικά και αποτελεσματικά ανθρώπινοι.

 

Απέδειξε περίτρανα ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον.

 

Η πρώτη πολυκατοικία , αυτή της οδού Μπουμπουλίνας, αφού επισκευάστηκε, έδωσε στέγη σε οικογένειες που βρέθηκαν στο δρόμο. 

Στη συνέχεια εγκαινιάστηκε μια δεύτερη πολυκατοικία και ύστερα οι «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» σε συνεργασία με τους Δήμους, άρχισαν να ενοικιάζουν και ξεχωριστά διαμερίσματα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

 

Μία φορά την εβδομάδα οι «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» προμηθεύουν την κάθε οικογένεια με τρόφιμα. Τα διαμερίσματα είναι πλήρως εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα, χάρη στον συνεχή αγώνα.

 

Η κυρία Βέρα Μεσσήνη εκτός από το θαυμαστό φιλανθρωπικό της έργο είναι και συγγραφέας και πώς άλλωστε θα μπορούσε να μην έγραφε ένας τόσο ευαισθητοποιημένος και «Ανθρώπινος Άνθρωπος».

Έχει γράψει τρία βιβλία: “Τη μέρα που σε έχασα , τώρα που σε βρήκα…”,  “Θαυμαστό ….όπως η Ζωή” και τα δύο από τις εκδόσεις Λιβάνη και  το “Πλανητικός Πολίτης” από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Σίγουρα θα διηγείται τα ωραιότερα παραμύθια στα 2 παιδάκια του γιού της , τα εγγονάκια της που ζουν στη Λάρισα.

 

Η Βέρα Μεσσήνη κατάφερε αυτό που οι περισσότεροι θα θεωρούσαμε ανέφικτο και συνεχίζει. Σε μια εποχή κοινωνικής κατάρρευσης συνεχίζει να προσφέρει στέγη, τροφή και ανακούφιση σε αυτούς που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη και μας διδάσκει πως μπορούμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, «Ανθρώπινοι Άνθρωποι». 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
faceshoteng 1
Find us on Facebook

Νέα